Hızlandırılmış kemik iyileşmesi uygulamaları için hidroksilapatit / baryum titanat ve TCP / baryum titanat kompozit piezo-biyoseramiklerin geliştirilmesi
Development of hydroxyapatite / barium titanate and TCP / barium titanate composite bioceramics for accelerated bone healing applications
- Tez No: 222357
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELALETTİN ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoseramik, Hidoksilapatit, TCP, Baryum Titanat, Piezoelektrik, Bioceramics, Hydoxylapatite, TCP, Baryum Titanate, Piezoelectricity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, hidroksilapatitin ve trikalsiyumfosfatın (TCP), BaTiO3 ferroelektrik seramiği ile kompozitleri üretimi amaçlanmıştır. Hidroksilapatit ve TCP çökeltme yöntemi ile sentezlenmiş, BaTiO3, tozları ise ticari kaynaklardan temin edilmiştir. Bu tozların karıştırılması ile elde edilen çeşitli faz oranlarındaki elde edilen kompozit sistemleri 500-1300ºC arasındaki sıcaklıklarda havada ve çeşitli inert atmosferde basınçsız olarak sinterlenmiştir. Üretilen ve temin edilen malzemeler, faz stabiliteleri ve kristal yapıları, sinterlenebilirlikleri, mekanik özellikleri açısından XRD ve DTA yöntemleri başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle karakterize edilmişlerdir. Daha sonra bu malzemelere yüksek voltajda elektrik alan uygulanarak bunun sonucunda malzemeler polarize edilip piezo özellik kazandırılmaya çalışılmıştır. En son aşamada ise bu malzemelerin piezo performansları, mekanik olarak aktive edilerek verdikleri elektrik sinyallerini d33 test cihazı ile ölçerek karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bioceramics are well known materials that are used in manufacturing of medical implant and prosthesis. They are also called bioinert materials because of their higher oxidation level and great inertness properties. In this research HA / BTO, TCP / BTO piezo-composites are prepared with powder mixing method in various mixing ratios and sintered at the temperatures between 500º and 1300o C. Sintering is carried out under different atmospheres such as dry air, humid air, O2, Ar, N2, He, CO2 and water vapor. Then composites have been characterized with XRD, DTA / TGA, volume and density measurements. Consequently, the composites have been polarized and characterized for the piezo performance with d33 (piezoelectric coefficient) measurements.