Hidroelektrik potansiyel belirleme metotları ve uygulamaları
Methods for estimating hydroelectric potential and their applications
  1. Tez No: 222376
  2. Yazar: VEYSEL ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ AĞIRALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik Santral, Hidroelektrik Potansiyel, HidroelektrikPotansiyel Belirleme Metotları, Hydroelectric Power Plant, Hydroelectric Potential, Methods for EstimatingHydroelectric Potential
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, hidroelektrik santrallar sınıflandırılmıs, hidroelektrik potansiyelbelirleme metotları açıklanmıs ve bunların uygulamaları yapılmıstır. Hidroelektrikpotansiyelin belirlenmesinde yaygın olarak iki metot kullanılır: Debi süreklilik egrisimetodu ve ardısık akım öteleme metodu. Çoruh havzasında seçilen 8 akım gözlemistasyonuna debi süreklilik egrisi metodu uygulanmıstır. İstasyonlar için 20 yıllık aylıkortalama akım verileri kullanılarak çizilen debi süreklilik egrilerindenzamanın %95'inde var olan debilere göre hesap yapılmıs ve böylece güvenilirhidroelektrik potansiyeller hesaplanmıstır. Oymapınar barajına ait son 5 yıllık aylıkverilere ise ardısık akım öteleme metodu uygulanmıstır. Baraj için aylık bir hesaptablosu yapılmıs ve aylık üretilebilecek enerji, toplam enerji ve ortalama enerjimiktarları bulunmustur. Daha sonra bulunan bu degerler mevcut degerlerlekarsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study hydroelectric power plants are classified, methods for estimatinghydroelectric potential are explained and their applications are made. Two methodshave been widely used for estimation of hydroelectric potential: Flow-duration curvemethod and sequential streamflow routing method. Flow-duration curve method appliedto the eight chosen flow gauging stations in Çoruh basin. Flow-duration curves aredrawn for each station by using 20 years monthly average flows. Using these curves withdischarges exceeded in 95% of time calculations are made to estimate firmhydroelectric potential. Sequential streamflow routing method is applied to the last 5years monthly average data of Oymapınar dam. A monthly table is made for dam andmonthly energy generation, total energy generation and average energy generation arecalculated. Calculated values and present values are compared.