Farklı bentonitlerin nem alıcı (desikant) özelliklerinin belirlenmesi
Desiccants properties determination of different bentonite
  1. Tez No: 222377
  2. Yazar: MUNKHJARGAL CHİMEDDORJ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLAY BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Nem alıcı (desikant), bentonit, nem alıcı kimyasallar, montmorillonit, Desiccant clay, bentonite, desiccant chemicals, montmorillonite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden temin edilen farklı mineralojik bileşimine sahip bentonit numuneleri kullanılarak, nem alıcı (desikant) kil üretimi amaçlanmıştır. Bu bentonit numunelerinin nem adsorbe etme özelliklerinin iyileştirilmesi için çeşitli yöntem ve katkılarla bentonit numuneleri modifiye edilmiştir. Modifikasyon işlemlerinde, bentonit numuneleri üzerinde öncelikli olarak; kurutmada ısıl işlem sıcaklık ve süreleri, uygun tane boyutu tesbiti yapılmış ve ayrıca katkısız olarak yeteri kadar nem alma kapasitesine ulaşamayan bentonit numunelerine çeşitli nem alıcı kimyasal maddeler ilave edilerek nem alma kapasitesi standardlarda yer alan seviyelere getirilmiştir. Sonuçlar nem alıcı ticarı ürünlerle karşılaştırıldığında, önerilen yöntemlerle araştırma kapsamında kullanılan ve geliştirilen nem alıcı (desikant) malzemelerin ticari ürünlerin gerektirdiği spesifikasyonları sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, various bentonites with different minerologies from different deposits in Turkey were subjected to tests with the aim of producing moisture adsorbents so-called desiccants of commercial grade or material competitive in the market. Bentonites used in this study were upgraded and modificated through applying several additives and methods given in the literature. In modification processes, initially the particle size, heat treatment conditions such as temperature and drying time, were examined. In addition to the standard test and parameters, chemical additives such as calcium chloride, lithium chloride and also starch which can enhance the moisture adsorption capacity were mixed with the bentonites whereby low moisture adsorption capacities of the bentonites were brought up to the levels required in the standards. The results obtained, in this study together with the standard were specifications compared with the commercial products and found to be compatible with them.