Taşınmaz değerleme uzmanlığı ve taşınmaz değerleme kriterlerinin mevzuatımız açısından incelenmesi
Real estate appraisal and analysying property expertise criterias due to spk regulations
- Tez No: 222375
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SERDAR DENİZHAN YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Tasınmaz mal degerlemesi, degerleme uzmanı, Real estate appraisal, real estate appraiser
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ülkemizde tasınmaz sektörünün canlanması, konut kredisi faizlerinin düsmesi veipotekli konut finansman sitemi'nin (mortgage) uygulanması için çalısmalarabaslanması sonucu tasınmaz degerlemesinin önemi giderek artmaktadır. Tasınmazdegerlemesinin dogru ve etik kurallara uygun yapılabilmesi için tasınmaz degerlemeisinde uzman, lisanslı, güvenilir kisi ve sirketlere olan talep büyümektedir.Gelismis ülkelerde tasınmaz degerlemesi isi, tasınmaz degerleme sirketleri tarafındanyapılmakta olan ciddi bir meslek dalı olarak ele alınmaktadır. Meslek kuruluslarıtarafından altyapısı olusturulmus, gerekli teknik ve etik kuralları belirlenmistir.Ülkemizde henüz yeni bir meslek dalı olan tasınmaz degerlemesi meslegi ciddi birmeslek dalı olarak ele alınmalı, mesleki kural ve etikler ile degerleme yapacak olantasınmaz degerleme sirketlerinin sahip olması gereken sartlar belirlenmelidir. Bununiçin de ilgili düzenlemeler yapılmalı, yasalar konulmalı ve meslek odalarıolusturulmalıdır.Bu çalısmada, gelismis ülkelerde ve ülkemizde tasınmaz degerlemesi ve tasınmazdegerlemesi meslegi incelenmis, karsılastırmalar yapılmıstır. Gelismis ülkelerdekidüzenlemeler ve altyapı incelenerek, ülkemizde yapılması gereken düzenlemelerönerilmistir.
Özet (Çeviri)
Real estate appraisal has an increasing importance after the development of propertysector, reducing of interest rate of house mortgage credits and starting to regulationsabout mortgage laws. Necessity to professional, reliable and licensed experts andcorporations is growing for accurate and ethic valuations.Real estate appraisal is a serious profession in the developed countries and done bylicensed firms. It is made arrangement, defined technical and ethic rules by it areprofessional chambers and government. As a new profession in our country, realestate appraisal should be seen an important profession, its technical, ethic rules andconditions of establishing valuation firms should be defined.In this paper appraisal profession is examined and comparised between thedeveloped countries and our country, regulations are analyzed in developed countriesand necessary arrangements are suggested.