Betonarme yapılarda donatı korozyonu durumunun aletsel değerlendirilmesi
The instrumental evaluation of steel corrosion condition at the reinforced structures
- Tez No: 222420
- Danışmanlar: PROF.DR. AZER A. KASIMZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, betonarme korozyonu, elektrot potansiyeli, Concrete, corrosion of reinforcing steel, electrode potential
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
1950' li yıllara kadar betonarme yapılardaki çeligin korozyona maruz kalması konusu üzerinde durulmamıstır. Betonda donatı korozyonu uluslar arası ilgi duyulan bir sorun olma özelligini sürdürmektedir. Köprülerde, viyadüklerde, yollarda, park alanlarında ve deniz ortamına maruz betonarme yapılarında sıkça karsılastıgımız donatı korozyonu, sadece maddi degil sebebiyet verdigi yapısal risk sebebiyle aynı zamanda ciddi bir durabilite sorunudur. Türkiye bir deprem ülkesidir. 17 Agustos 1999 Marmara depreminde betonarme yapılardaki yıkıcı etkisinde korozyonun varlıgı önemli bir etkendir. Bu gerçeklerden yola çıkarak çalısmalarda, öncelikle yapıların deprem özelliklerinin tahribatsız tayini yöntemine agırlık verilmelidir. Bu çalısmada, yapının korozyon potansiyeline tahribatsız yöntemle; donatıların kütle kaybı elektrot potansiyelleri arasında karsılastırılmaya gidilmistir. Bes adet numunenin elektrot potansiyelleri: nemli ve nemsiz olmak üzere iki farklı ortamda ölçülmüstür. Korozyon ölçüm cihazı ile betonarme içindeki Donatıların üzerine temas edilerek her numune ayrı ayrı ölçülmüstür. Fiziksel gerçeklik nedeniyle kütle azalımı arttıkça negatif elektrot potansiyel degerleri, kütle degisimi olmamıssa elektrot potansiyel degerlerinin ASTM C 876 ya göre -200mV yaklasması gerekmektedir. Bu gerçeklik nedeniyle ölçüm sonuçlarının regresyon analizinde dogrusal fonksiyon kullanılmıstır. Bu çalısmada, donatıların kütle azalımı elektrot potansiyel degisiminin ölçülmesi sonucunda, bu iki parametrenin birlikte degisimi incelenmis ve bu degisimin korozyonla iliskisi bulundugu yönünde güçlü bulgular ortaya konmustur. Nemli ortamda, B7 donatısında yapılan ölçümde kütle kaybının -14 e karsılık elektrot potansiyeli -443 mV. D4 donatısında -1 kütle kaybına karsılık - 368 mV oldugu ve nemsiz ortamda da aynı donatılarda aynı kütle kaybına karsılık -411 ve -352 mV ölçülmüstür.
Özet (Çeviri)
By the early 1950s, the problem of corrosion of steel used within reinforced concrete buildings was not studied. The subject of corrosion of steel in the concrete is still a hot topic to be studied on. The problem of corrosion in the reinforced concrete structures used for buildings, viaducts, roads, parking areas as well as buildings under the effect of sea on the costal regions is not only a financial risk but also a durability problem. Turkey is located at an earthquake region. In the Marmara earthquake occurred in 17th August 1999 destructive effects seen in the reinforced concrete buildings had been the results of the corrosions. By taking into account these facts, the determination of the earthquake features of the buildings is the main idea by using nondestructive test methods in this study. This study has been carried out with non- destructive electrical potential measurements; we have compared the weight loss and their corresponding electrical potential with the corrosion measurements, by touching the steels in the concrete structures, each sample?s electrical potential has been measured separately. Five different specimens with/without moisture have been measured two different working conditions. Due to the physical reality when the weight loss increases, incase of no weight changing, negative electro potential values must approach to the value of -200mV according to the ASTM C 876 standard. Due to this assumption a linear trend function with a regression analysis is used for evaluation of the proposed technique. In this study, first the mass differences and electro potential change of the reinforcing steels have been measured and then these two parameters are examined. Finally, it is strongly concluded that there is a relationship between corrosion and these two parameters. In the moist environment mass loss is measured as -14 with an electro potential -443mV by us ing B7 equipment. The mass loss for the D4 equipment is measured as -1 with an electro potential -368mV and same measurements yields to -411 and -352 mV in the environment without moist.