Betonarme U kesitli sisteme monte edilecek kirişli ve kirişsiz öngerilmeli prefabrik eleman tasarımı
Design of prestressed prefabric member with girder and without girder monted to a reinforced concrete system with U cross section
- Tez No: 222421
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FAHRİ BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: öngerilmeli beton, beton yol, elastomer malzeme, SAP2000, araç yükü, prestressed concrete, concrete way structure, elastomer material, SAP2000, vehicle force
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalısmada, cadde ve sokaklarda yer altı veya yer üstünden geçirilen su, kanalizasyon, dogalgaz, sulama suyu, elektrik ve telefon hatlarının yapım, degistirme veya bakımlarına imkan saglayacak yeni bir uygulamanın yapılabilirligi arastırılmıstır. Çalısma, yerinde imal edilecek bir U kesitli betonarme yapı üzerine, yol enine kesitiyle 30º açı yapacak sekilde yerlestirilecek öngerilmeli prefabrik plak kullanılması esasına dayandırılmıstır. Dört bölüm halinde sunulan çalısmanın birinci bölümünde çalısmanın niteliklerini içeren genel bilgiler verilmistir. kinci bölümde, sistemi olustururken kullanılan öngerilme teknigi, öngerilmede kullanılan malzeme özellikleri, hesaplamada izlenecek yollar belirtilmistir. Üçüncü bölümde, çalısmanın materyali ve metotla ilgili bilgiler verilmistir. Sistemi modellemede ve hesaplamada kullanılan SAP2000 programının islem adımları anlatılmıstır. Dördüncü bölümde, çalısmada elde edilen sonuçların genel bir degerlendirmesi, önerilen sistemin avantajları ve geleneksel sisteme göre belirlenen üstünlükleri sunulmustur. Yapılan çalısmalar sonunda, bu tip bir sistemin üretilebilir ve kullanılabilir oldugu, amaçlanan hedefleri gerçeklestirebilecegi, kullanım ömrü dikkate alındıgında daha ekonomik olacagı, ancak eleman üretimi için daha ayrıntılı çalısmalara ihtiyaç oldugu sonuçlarına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the construction was to bring a new system and protection of underground and surface water, natural gas, watering, electricity cables and phone lines on roads and streets. The study was used to place a prestressed prefabricated plate with a cross-section in a 30º angle on a reinforced concrete structure. This study consists of four parts, in the first part the general information including the quality of the study was given. In the second part, how prestressed technic system was formed, materials and properties used during prestress, ways following the calculation were stated. In the third part, was giving the information concerning materials and methods of study. The programme SAP2000 was used to simulate and calculate the system to explain the ways of process. In the fourth part, the general evaluation of conclusion was presented in this study. The advantages and traditional system according to this system?s superiority was supplied. After the researches which have been carried out, it has been found out that such a system was useable, could achieve the desired target, would be more echonomic compared to liftime but needs more detailed researches for elemental production.