Metalik alaşımlarda mikroyapı parametreleri, katılaştırma parametreleri ve mikrosertlik arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The investigation of relationships between the microhardness and the microstructure parameters, and the solidification parameters in metallic alloys
  1. Tez No: 222435
  2. Yazar: MEHMET EMİN VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN ÇADIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dogrusal katılastırma, Birincil dendrit kolları arası mesafe, kincil dendrit kolları arası mesafe, Ötektik mesafe, Dendrit uç yarıçapı, Yumusak bölge derinligi, Directional solidification, Primary dendrite arm spacing, Secondary dendrite arm spacing, Eutectic spacing, Dendrite tip radius, Mushy zone depth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmanın amacı Kursun-Kalay (Pb-Sn) ve Alüminyum-Bakır (Al-Cu) ikili metalik alasımları için mikrosertlik (HV) degerleri ile katılastırma parametreleri (G,V,Co) ve mikroyapı parametreleri (l1, l2, lE, R ve d) arasında nasıl bir iliski oldugunu arastırmaktır. ilk olarak Pb-Sn alasımlarının (Pb-ag. % 5, 10, 20, 35, 50, 60, 61.9 ve 95 Sn) mikrosertlik degerleri, daha sonra Al-Cu (Al-ag.% 3, 6, 15, 24 ve 33 Cu) alasımlarının mikroserlik degerleri Vickers mikrosertlik test yöntemi kullanılarak ölçüldü. lgili bagıntılar dogrusal regrasyon analizi ile elde edildi. Bu çalısmada elde edilen bagıntılar artan sıcaklık gradyenti (G), büyütme hızı (V) ve bilesime (C0) göre mikrosertlik degerlerinin arttıgını, ancak artan mikroyapı parametrelerine göre azaldıgını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to investigate the seeking relationships between microhardness (HV), and solidification parameters (G,V,Co), and microstructure parameters (l1, l2, lE, R and d) for Lead-Tin (Pb-Sn) and Aluminium-Copper (Al-Cu) binary metallic alloys. Firstly, the microhardness (HV) values of Pb-Sn alloys (Pb-wt. 5, 10, 20, 35, 50, 60, 61.9 and 95 %Sn)were measured by using Vickers microhardness test method. Then, the microhardness values of Al-Cu alloys (Al-wt.% 3, 6, 15, 24 and 33 Cu)were measured. The relationships between them were determined by linear regression analysis. The obtained relationships showed that the values of microhardness increases as the values of temperature gradient (G), growth rate (V) and composition (C0) increase, but the values of microhardness decreases as the microstructure parameters (l1, l2, lE, R and d) increase.