Bragg fibers
Bragg fiberler
  1. Tez No: 222450
  2. Yazar: ASLI ÜNLÜGEDİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaklasım yöntemleri, Bragg Saçılması, Optik Fiber Dispersiyonu, Optik Fiber Kayıpları, Optik Fiberler, Periyodik Yapıla, Approximation Methods, Bragg Scattering, Optical Fiber Dispersion, Optical Fiber Losses, Optical Fibers, Periodic Structures
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde Bragg fiberler çalısılmıstır. Bragg fiber düsük kırılım indisli çekirdek (hava gibi) ve bu çekirdeği çevreleyen periyodik katmanlardan olusur. Bu periyodik katmanlar yüksek ve düsük kırılım indisine sahip malzemelerden olusur. Periyodik katmanların kırılım indisleri (kılıf bölgesi) çekirdek bölgesinin kırılım indisinden daha büyüktür. Silindirik yapıdaki Bragg fiberin tam çözümü düzlemsel Bragg dalga kılavuzunun analizinden zordur. Bragg fiberlerde kılavuzlanan modlari asimtotik limitte analiz etmek tam çözümde karsılasılan sorunu çözmeye ve tam çözümde elde edilen sonuçlara çok iyi yaklasan sonuçlar bulmaya sebep olur. Bu çalısmanın ilk kısmında Bragg fiber yapısı ve kılavuzlanan modlari bulmak için kullanılan metodlar açıklanmıstır. Asimtotik analiz metodu ve yeni bir yaklasım olan asimtotik matris formalizasyonu anlatılmıstır. Asimtotik matris formalizasyonunda ilk bir kaç dielektrik katman tam çözümle daha sonraki katmanlar ise asimtotik limitte analiz edilerek Bragg fiberin dağılım bagintisi bulunur.
Özet (Çeviri)
Bragg Fiber is studied in this thesis. Bragg fibers consist of a low index core, including air, which is surrounded by periodic layers. These periodic layers have a property such that they can be formed from high and low refractive index materials. The refractive indexes of periodic layers, which are called, cladding region, have higher refractive index than that of core region. The exact theoretical analysis of cylindrical Bragg fibers is considerably more complicated than the analysis of the planar Bragg waveguides. Using asymptotic limit to analyze the guided mode in Bragg fiber simplifies the problem and provides an excellent solution which is found from exact analysis. In the first part of this investigation, Bragg fiber structure and the methods which are used to determine guided modes, are explained. The asymptotic analysis is explained and then a new approach called asymptotic matrix formalism is used. Asymptotic matrix formalism is an approach in which the first several dielectric layers are solved exactly and the rest of the dielectric cladding structures are approximated in the asymptotic limit to find the dispersion relation of Bragg fibers.