Taze betonda oluşan farklı oturma çatlaklarının incelenmesi
Investigating the differential settlement cracks in fresh concrete
- Tez No: 222451
- Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taze Beton, Farklı Oturma Çatlakları, Fresh Concrete, Differential Settlement Cracks
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Taze beton konusunda bugüne kadar birçok arastırmacı tarafından çalısmalar yapılmıstır. Yapılan çalısmaların çogu ayrısma ve terlemenin, beton kesitin üst kısmındaki donatılar ve onu çevreleyen beton arasındaki aderans sorunlarındaki etkilerini görmek üzerinedir. Bu çalısmada su/çimento (su/çim) oranı, dozaj miktarı, agreganın incelik modülü ve numunedeki donatının yüzeyle arasındaki mesafe olan pas payı degisiminin terleme, oturma miktarı ve farklı oturma çatlakları ile olan iliskisi incelenmistir. Karısım özelliklerini belirlenmesi için design expert (DX) bilgisayar programı kullanılmıstır. Program, elde edilen sonuçlara dayanarak hangi etkenlerin çatlak olusumu üzerinde en fazla etkiye sahip oldugu saptamıs ve en çok çatlak genisligi veren on adet karısım ortaya çıkarmıs, optimizasyon yapmıstır. Bunlardan baska polipropilen lif kullanımının çatlak olusumu üzerindeki etkileri de gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Many researchers have investigated the fresh concrete with many studies till now. Most of the studies observed the segregation and bleeding effects on the aderance problems between the upper reinforcements and the surrounding concrete. n this study settlement cracks caused from differential settling will be observed. Mix dosage, water/cement ratio, fineness modulus and cover will be altered in order to produce different mixes. The effects of these four factors on the bleeding amount, settling amount and the crack width were observed. A computer program named Design expert (DX) have been used in order to determine the mixture properties. This program have determined which value has ultimate effect on crack formation by considering the obtained results and made an optimization by giving the ten mixtures which gives the biggest crack width. Except these, also the effects of using propylene fiber on crack formation was studied.