Ayarlı kütle sönümleyicilerin sismik etkiler altındaki betonarme yapılarda performansının incelenmesi
Evluation of the performance of tuned mass damper system applications in RC structures subjected to seismic excitations
  1. Tez No: 222460
  2. Yazar: OZAN OKUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEYZA TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayarlı kütle sönümleyici, Yapısal kontrol, Pasif kontrol, Pasifkontrol sistemleri, Tuned Mass Damper, Structural Control, Passive Control, Passive controlsystems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalısmada, Ayarlı Kütle Sönümleyicilerin sismik etkiler altındaki performansıincelenmistir. Bölüm 1'deki kısa giristen sonra, Bölüm 2'de, mevcut geleneksel depremedayanıklı yapı tasarımı anlayısı ile dezavantaj ve kısıtlamalarından bahsedilmistir.Bölüm 3'de yapısal kontrol yaklasımı, aktif, yarı aktif ve karma koruma teknikleri tarifedilmistir. Depreme dayanıklı yapı tasarımında enerji yaklasımı ve pasif korumateknikleri Bölüm 4'te verilmistir. Pasif kontrol tekniklerinden biri olan Ayarlı KütleSönümleyiciler Bölüm 5'te tarif edilmistir. Çalısmada irdelenen sayısal örneklerarasından ilki, 30 farklı tek serbestlik dereceli sistem dört farklı deprem etkisi altındaAyarlı Kütle Sönümleyicili ve Ayarlı Kütle Sönümleyicisiz durumlar için analizedilmistir. Diger uygulamada ise, 13 katlı yapı dört farklı deprem etkisi altında AyarlıKütle Sönümleyicili ve Ayarlı Kütle Sönümleyicisiz durumlar için analiz edilmistir. Sonolarak sonuçlar Bölüm 7'de tartısılmıstır. Sonuçlar, enerji sönümleme sistemleriningünümüz yapı tasarımı mühendislerinin elindeki en etkili araçlardan birisi oldugunugöstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the performance of Tuned Mass Damper system is investigated underseismic excitations. After a brief introduction in Chapter 1, current conventionalearthquake resistance design philosophy and its disadvantages and limitations arediscussed in Chapter 2. Chapter 3 describes the structural control approach, active,semi-active and hybrid protection techniques. The energy approach to the earthquakeresistant structural design and passive protection techniques are given in Chapter 4.Tuned mass damper which is one of the passive protection techniques is described inChapter 5. As numerical examples, thirty different single degree of freedom systemsanalyzed under four different seismic excitations according to with and without TunedMass Damper. The other example is a thirteen-story structure analyzed under fourdifferent seismic excitations considering the cases of with and without Tuned MassDamper in Chapter 6. Finally, the results are discussed in Chapter 7. Results show that,the energy dissipation systems are the most efficient tools in the hands of structuraldesign engineers.