Metropoliten alanda bisiklet yolu planlaması
Bikeway planning in metropolitan areas
- Tez No: 222465
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bisiklet Yolu Planlaması, Metropoliten Alan, Ulastırma Planlaması, stanbul, Bikeway Planning, Metropolitan Area, Transportation Planning, stanbul
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez çalısmasında, metropoliten alanda bisiklet yolu planlaması konusu yurtdısından örnekler de ele alınarak incelenmis, stanbul için bu konuda yapılmıs çalısmalar degerlendirilmis ve stanbul özelinde bisiklet yolu planlaması konusunda öneriler sunulmustur. Öncelikle, metropoliten alanda bisiklet yolu planlama kriterleri incelenmis ve yurtdısında gerçeklestirilmis metropoliten alanda bisiklet yolu planlama örneklerinden Toronto ve New York çalısmalarına yer verilmistir. Ayrıca, stanbul'da günümüze kadar yapılmıs bisiklet yolu planlama çalısmalarına yer verilerek, stanbul için metropoliten ölçekte yapılmıs bir proje, tez çalısmasında ortaya konulan planlama kriterleri dogrultusunda degerlendirilmistir. Sonuç ve öneriler kısmında ise, metropoliten alanda planlama kriterleri ve örnek planlama çalısmaları ısıgında, stanbul'un kendine özgü karakteristikleri de dikkate alınarak, stanbul'da metropoliten alanda bisiklet yolu planlaması konusunda öneriler getirilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis, consisting of seven chapters, aims to study the problem of bikeway planning in metropolitan areas. Considering international examples, some planning projects carried out for Istanbul were evaluated and recommendations were made on bikeway planning in Istanbul. In the beginning, the criteria for bikeway planning in metropolitan areas were studied and two bikeway planning projects carried out in the metropolitan cities of New York and Toronto were included as examples. Furthermore, after mentioning all bikeway planning projects carried out for Istanbul, one project in metropolitan scale was evaluated under the framework of the criteria stated in the study. In the conclusions and recommendations chapter, some recommendations concerning bikeway planning in Istanbul were made under the framework of metropolitan planning criteria and planning examples and also considering the characteristics of Istanbul.