Üniversite yönetiminde idari bürokrasinin yeniden yapılandırılması ve bir model önerisi
The restructuring of administrative bureaucracy in the university management and a model suggestion
  1. Tez No: 222466
  2. Yazar: AHMET CAN KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. H. BÜLENT CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Sosyal Hizmetler, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Social Services, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden yapılanma, Bürokrasi, Üniversite idaresi, dari personel, Restructuring, Bureaucracy, University administration, Administrative staff
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde yüksekögretim sisteminin temel kurumu olan üniversitelerde, hızla ilerleyen teknolojik gelismelerin sonucu olarak bilgi ve iletisim teknolojilerinin is yapma biçimlerini gittikçe daha fazla etkilemesi ve böyle bir ortamda üniversitelerden beklentilerin de artması ile beraber büyük degisim ve dönüsümlerin baslamıs oldugu açıkça görülmektedir. Bu çalısmada, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden olan stanbul Teknik Üniversitesi'nin, üniversitelerdeki yasanan bu degisimlere ve küresel düzeydeki yeni çagdas üniversite anlayısına uyabilmesi için, idari bürokratik yapısında bir yeniden yapılandırılma sürecine girmesi gerektigi belirtilmis ve bir yeniden yapılandırılma modeli önerilmistir. Bu modeli olusturmak için önce stanbul Teknik Üniversitesi'nin idari yapısı incelenmis, daha sonra Türkiye ve Dünyadaki stanbul Teknik Üniversitesi'ne kurumsal olarak benzeyen ve kendi ülkelerinde en basarılı ilk yirmi üniversite içinde olan üniversitelerin idari yapılanmaları ile karsılastırılmıstır. Bir sonraki asamada, bilimsel literatürdeki üniversite idaresi ve üniversite idari personeli üzerine yapılan çalısmalardan yeni yaklasımlar ve yeni kavramlar derlenmis ve üniversite idari personeli ile ilgili sayısal veriler toplanarak bir veri analizi yapılmıstır. Sonuç olarak, üniversite idaresindeki yeni yaklasımlar ısıgında, stanbul Teknik Üniversitesi için, bilgi sistemlerinin idari is süreçlerinde daha fazla kullanıldıgı, merkezi kontrolü zor fonksiyonlarda yetkinin daha fazla fakültelere devredildigi ve idari fonksiyonların bir özel sektör isletmesi bakıs açısıyla yönetilerek, akademik yöneticilerin yetkilerinin bir kısmını idarecilere devrettigi bir idari model önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
At present, in the universities, basic organizations of the higher education system, within the increase of the impact of the information and communication technologies on the working styles by the rapid technological developments and the rise of the expectations from the universities, the beginning of big changes and transformations can clearly be seen. In this study, for Istanbul Technical University, one of the reputable universities in Turkey, to adapt these changes and the new modern global university insight, a need for a restructuring process in the administrative structure has been implied and a restructuring model has been suggested. For developing this model, the administrative structure of Istanbul Technical University was analyzed, then compared with the administrative structuring of the universities which resemble Istanbul Technical University in Turkey and in the World and are in the top twenty successful universities category in their countries. In the next stage, new approaches and new concepts on the university administration and administrative staff from the scientific literature are compiled and the collected data about administrative staff was analyzed. Finally, in the light of the new approaches for the university administration, for Istanbul Technical University, a model, which consists of more information systems usage on the administrative work processes, more authorization of the faculties in the administrative functions difficultly controlled by the central administration and more authorization devolvement from academic managers to the administrators due to the administrative functions which should be managed by a private sector business point of view.