Güç takviyeli direksiyon sistemlerinin modellenmesi ve kontrolü
Modelling and control of power assisted steering systems
  1. Tez No: 222489
  2. Yazar: ALPER SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç takviyeli direksiyon, Elektrikli direksiyon, Eps, Power assisted steering, Electric power steering, Eps
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yönlendirme sistemleri, aracın kontrolünün saglanması ve güvenli sürüs açısından çok önemlidir. Günümüzde halen mekanik yönlendirme sistemlerine sahip bir çok araç kullanılmaktadır. Ortak problem, özellikle düsük hızlarda ya da park manevralarında, tekerleklere gelen yan kuvvetlerden kaynaklanan tepki momentinin asılması için büyük kuvvet ihtiyacıdır. Bu kuvvetin asılması için mekanik çözümler arandıgı gibi, sisteme ek yapılar katılarak sürücüye yardımcı sistemler de olusturulur. Bu sistemlere genel olarak güç takviyeli direksiyon sistemleri denilmektedir. Güç takviyesinin elektrik motoru ile saglanmasıyla elektrikli güç takviyeli yönlendirme sistemleri ortaya çıkmıstır. EPS sistemleri aracılıgıyla sürücüye, direksiyonu döndürme hareketi sırasında yardımcı olunmaktadır. Bir elektrik motoru yardımıyla sürücü tarafından sisteme uygulanan moment arttırılarak sürücünün daha az bir moment uygulayarak aracı kontrol etmesi saglanmaktadır. EPAS veya EPS isimleri ile anılan bu sistem yeni nesil araçlarda sıkça karsımıza çıkmaktadır. Bu çalısmada, yönlendirme sistemlerinin incelenmesi ve birbirleri ile karsılastırılmasının yanı sıra, elektrikli güç takviyeli yönlendirme sistemi matematik modeli olusturulmustur. Sistemin dinamik davranısı incelenerek kutup yerlestirme yöntemi ile kontrolcü tasarlanmıstır. Simulink programında olusturulan model üzerinde simülasyonlar gerçeklestirilmistir. Bu simülasyonlarda EPS sistemi sayesinde sürücüye yardımcı kuvvet miktarları incelenmis, sürücünün direksiyonu yumusak ya da sert olarak algılamasını saglayan kontrol incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Steering systems have a very important role on vehicle control and safe driving. Today, there are still lots of vehicles which have a mechanical steering system. The main problem is that a high amount of torque is needed to turn the steering wheels. Power assisted steering systems are used to solve this problem. Electric power steering systems provide power assistance to drivers with an electric motor. By the help of this assistance, drivers can control the steering wheel with less power. EPAS or EPS systems are becoming popular in new generation cars In this study, the analysis of steering systems and their comparison has been made and also the mathematical model of an electric steering system has been prepared. The dynamic behaviour of the system was analysed and a pole placement controller was designed. The model of the systems built in the Simulink program, was used in simulations. In these simulations, the issues of how much power assist is added to the system and the steering system compliance are discussed.