Gemi tipi, bölge ve yük türüne göre kullanılan charter söleşmeleri ve bu sözleşmelerdeki klozların karşılaştırılması
The comparison of the charter party agreements which are used in accordance with vessel type, region and cargo type
- Tez No: 222522
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİP BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Charter Party Formları, Charter Party Klozların Karşılaştırılması, Charter Party Forms, Comparison of Charter Party Clauses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, gemi tipi, yük tipi ve bölgelere göre kullanılan Charter Party sözleşmelerinin incelenmesi ve bölgesel ticaret ile Charter Party formlarının üretilmesi ve seçilmesi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışma beş farklı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, çalışmanın amacını tanımlayan giriş bölümüdür. İkinci bölümde, deniz yolu ticaretinin gelişimi istatistikî olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, dünya deniz ticaret filosunun yapısı araştırılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümler için, Birleşmiş Milletler Ticaret Gelişimi Konferansı yayını olan Denizcilik Taşımacılığı İncelenmesinin 2005 yılı raporu kullanılmıştır. Bu rapor, 2004 yılı rakamlarını içermektedir. Ancak çalışmanın asıl amacı, yük ve gemi tipileri için ana ticaret bölgelerini belirlemektir. Çalışma bu temel üzerine oturtulmuştur. Dördüncü bölümde, Charter Party formları hakkında genel tanıtım bilgisi verilmiş, araştırmayı destekleyecek temel tanımlamalar yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde, Charter Party formlarının oluşturulmasının tarihçesi hakkında özet bilgi sunulmuş ve Chartering dokümanları tanıtılmıştır. Bölümün başında, zaman esaslı chartering ile sefer esaslı chartering arasında temel faklılıklar ortaya konulmuştur. Çalışmanın amacı doğrultusunda, gemi tipi, yük tipi ve bölgelere göre seçilen Charter Party formlarının seçilmesinde dikkat edilen hususlar tartışılmıştır. Bölümün devamında, tanımlanan Charter Party formları incelenmiş, klozları arasındaki farklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Farklılıkları desteklemek için, uluslar arası deniz hukukunca önemli olan davalar ve kararları sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise, Charter Party sözleşmelerinin üretilmesi ve seçimi ile gemi tipleri, yük tipleri ve ticaret bölgelerinin yakın ilişki içersinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to search of charter party agreements which are used in accordance with vessel type, region, and cargo type. Also, the relationship between creating and choosing of charter party forms and regional trade has been tried to explain. The project consists of five different sections. The first section is introduction which presents the aim of project. In the second section, statistics of the world seaborne trade have been performed. The structure of world seaborne fleet has been searched at third section. Review of Maritime Transport-2005, published by United Nations Conference on Trade and Development, has been used for the second and third sections. The report involves figures for 2004. However, the aim of the project is to identify trade regions for cargo type and vessel type. The project has been based on this aim. In the fourth section, general definition about charter party forms and basic researches have been illustrated. In addition to this, the history of charter party form development progress and chartering documents have been identified at this section. In the beginning of the section, the basic differences between time charter and voyage charter have been presented. The factors, which have to be considered for choosing of charter party forms that are used in accordance with vessel type, region and cargo type, have been discussed as parallel to the aim of project. Moreover, charter party forms, pointed out in the project, have been searched and comparison of their clauses has been performed. As conclusion, it has been concluded that creating and choosing of charter party forms and vessel type, cargo type and trade regions have close relationship.