Dışmerkez çaprazlı çelik çerçeveli sistemlerin DBYBH 2007 Yönetmeliği'ne göre tasarımı
The design rules of DBYBHY 2007 about eccentrically braced steel frames
- Tez No: 222523
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAVİDAN YORGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dısmerkezi çaprazlı sistem, Bag kirisi, Eccentrical braced frames, Shear links
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalısmada dısmerkez çaprazlı sistemler DBYBHY' deki ( Deprem Bölgelerinde Yapılan Binalar Hakkında Yönetmelik ? 2007 ) ve AISC `deki kurallara göre incelenmistir. Sistemde bag kirisi boyu degistirilerek yapıdaki enerji sönümlenmenin nasıl olusacagı ve sistemin göçme modunun nasıl degisecegi belirtilmistir. Altı bölümden olusan çalısmanın ilk iki bölümünde konu anlatımı yapılmıstır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde sırasıyla AISC, 2005 ve DBYBHY, 2007' deki dısmerkezi çaprazlı sistemlerin tasarım kuralları belirtilmistir.Besinci bölümde, bes katlı dısmerkezi çaprazlı çerçevelerden olusan bir binanın tasarımı yapılmıstır. Sistemde bag kirisi mesafesi degistirilerek farklı davranıslar elde edilmesi saglanmıstır. Yapısal analiz Sap 2000 bilgisayar programı kullanılarak yapılmıstır. Son bölümde, çalısmanın ana özellikleri ve sayısal incelemelerden elde edilen sonuçlar açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this Master of Science thesis, the design rules of DBYBHY (Specifications for Structures to be Built in Disaster Areas) and AISC (American Institute of Steel Construction) about eccentrically braced frames are examined. In this system, the changes of energy dissipation and the failure mode are determined by the change of shear link length. The first two chapters of this study, which is composed of six chapters, contain the description of the subject. The third and fourth chapters with respectively implies the rules of AISC-2005 and DBYBHY-2007 about the eccentrically braced frames. In the fifth chapter a five story building with an eccentric braced frame is designed. In the system, the different behaviors of are obtained due to the change of shear length. The structural analysis of the building is performed by using the Sap 2000 computer program. In the last chapter the main properties of the study and evaluation of the numerical results is given.