Yayılı yük etkisindeki istinat duvarlarına etkiyen dinamik toprak basınçlarının belirlenmesi
Determination of dynamic lateral earth pressures on retaining walls under surcharge load
  1. Tez No: 222526
  2. Yazar: BARIŞ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP İYİSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstinat Duvarı, Yayılı Yük, Geliştirilmiş Cullman, Dinamik Toprak Basıncı, Retaining Wall, Surcharge Load Modified Cullman, Dynamic Earth Pressure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada, istinat duvarlarına etkiyen dinamik toprak basınçları incelenmiştir. Çalışma kapsamında mevcut bazı yöntemler ve yönetmelikler incelenmiş ve hesap esasları açısından farkları ortaya konulmuştur. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (ABYYHY) ve benzeri yönetmeliklerde verilen yöntemlerin uygulanamadığı sık karşılaşılan düzensiz şev ve belli uzaklıktaki yayılı yük durumlarını ifade eden bir model seçilmiştir. Modelin çözümünde Geliştirilmiş Cullman yönteminde değişiklikler yapılarak hesaplamaların ABYYHY ile uyumlu olması sağlanmıştır. Analizlerin yapılması için bir bilgisayar programı yazılmıştır. Toplam toprak itkisi üzerinde yayılı yükün uzaklığı ve büyüklüğü, duvar yüksekliği, kayma mukavemeti açısı, şev açısı ve deprem bölgesinin etkisi araştırılmıştır. Değişik durumlar için toplam devirici moment ve kaydırıcı kuvvetleri içeren özet tablolar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, dynamic soil pressures that act on retaining walls are examined. In the scope of this study some existing methods and codes are examined and their calculation differences are brought up. A model that defines an irregular backfill and a distributed load at distant load is chosen which is can?t be solved by the methods that are given in Turkish earthquake code (ABYYHY) and in the similar codes. Some changes are made on Modified Cullman method to adapt calculations to ABYYHY. A computer program is written to make the analysis. The effect of distributed load and its distance, wall height, soil friction angle, backfill angle and seismic zone on the total soil thrust is investigated. Total turning moments and sliding forces are summarized in tables for various conditions.