Boğaz köprülerinin İstanbul açık alan sistemi üzerine yaptığı etkilerinin Space Syntax yöntemi ile irdelenmesi
Evaluating the effects of the bridges onto the İstanbul open space system with using Space Syntax
- Tez No: 222527
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE SEMA KUBAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bogaz Köprüleri, Açık Alan Sistemi, stanbul, Space Syntax, Bridges, Open Space Systems, Finite Elements, Space Syntax
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Her kent belli alt sistemlerden olusan bir sistemdir. Kentleri olusturan ve kentlerin sekillenmesi üzerinde önemli etkileri alt sistemlerden ulasım ve açık alan sistemlerinin birbiri ile olan iliskisi tezin çıkıs noktasını olusturmaktadır. Ulasım sisteminin gelismesi sagladıgı birçok kolaylıgın yanında birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Yerlesmelerin büyümesi ve bu nedenle dogal çevrenin tahribi en önemli sorunlardan biridir. Kentsel büyümenin hızla, plansız bir sekilde gelismesi stanbul'da ulasım problemlerinin dogmasına neden olmustur. Problemlerin çözümüne yönelik ulasım agının devamlı gelistirilmesi, bogaz geçis önerisini de yanında getirmistir. 1967-1968 yıllarında I. Köprünün gündemde yer aldıgı zamanlardan, günümüzde III. Köprü gündemine kadar olan zamanda yapılasan iki köprünün kent merkezlerine olan etkileri, kentsel yayılma ve kentsel yayılma sonrasında stanbul açık dogal alan sistemi üzerine yaptıkları etkilerin incelenmesi çalısmanın amacını olusturmaktadır. ki mevcut köprünün etkilerinin 1975, 1995, 2005 yıllarında incelenmesinden sonra III. Köprü güzergahının olası etkileri incelenmistir. Bu çalısmada kullanılan metod, Landsat, GIS ve Space Syntax' dir. ncelenen yıllara ait Landsat uydu görüntüleri, yeryüzü referanslı verileri toplayan, depolayan, kontrol eden, isleyen, analiz eden ve görüntüleyen bir sistem olan GIS ile analiz edilmistir. 1975 yılından günümüze nüfusun ve yerlesme alanlarının artmasıyla açık alan sistemlerinin giderek azaldıgı görülmektedir. GIS ile alansal miktarları bulunarak dogrulanan mevcut durum Space Syntax yöntemi ile de desteklenmektedir. Sehirsel gelismenin kentin ulasım eksenlerinden yola çıkılarak bulunan yöntem ile mevcut durum desteklenmektedir. Çalısmanın sonuçları dogrultusunda, alternatif III. Köprü güzergahının yapıldıgı durumda, yapılan güzergah çevresi basta olmak üzere yerlesmelerin artıs gösterecegi tahmin edilmektedir. Böylelikle, güzergahı sebebi ile basta havza alanları olmak üzere tarım alanları ve orman alanlarında azalma olacagı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Every city is a system formed by certain sub systems. Transportation and open space systems are the sub systems which form the cities and which have important effects on their formation period. And the relation between these is the staring point of this thesis. The development of the transportation system brings a lot of problems along with the easiness it provides. The growth of the settlements, and the damage to the natural environment caused by, is one of the most important problems that the transportation system brings. Its rapid and unsystematic growth has caused transportation problems to emerge in Istanbul. The ongoing development of the transportation system related to problem solving, has brought the Bosphorus Passage proposal along. Starting from the years 1967-1968 when the 1st Bridge was the order of the day and up until the 3rd Bridge proposal, the analysis of the effects of the two bridges on the urban centers, urban expansion and open natural system of Istanbul, has formed the purpose of the study. During the study period, following the examination of the effects of the existing two bridges in the years of 1975, 1995 and 2005, the possible effects of the 3rd Bridge route have been examined. The methods used in this study are Landsat, GIS and Space Syntax. The Landsat satellite images of the years examined, are analyzed by GIS, which is a system that collects, stores, processes, analyzes and displays the earth referenced data. Since 1975, until today, it appears that there is an ongoing decrease in open area systems by the increase in the population and settlement areas. Existing land usage textures delivered by GIS are defined by Space Syntax method, which works towards defining the complex physical structures of the cities and which seeks a solution to this by urban transportation system. According to the results of this study, when the alternative 3rd Bridge route is made, it is accepted that there will be an increase of the settlements in Istanbul in general and mainly around this route, and this estimation is supported by the Space Syntax method. Therefore, the proposed 3rd Bridge route will form a great threat on agricultural areas, forests, water and water collection areas which form the open systems.