Türkiye'de küçük hidroelektrik santralların tarihsel gelişimi ve bugünkü durum
History of the small hydropower plants and their current status in Turkey
- Tez No: 222555
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik Santral, Enerji, Hydropower Plants, Energy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Enerji kaynaklarının ve enerji talebinin gelecegine bakıldıgında, küçük hidroelektriksantrallerin desteklenmesinin önemi ortaya çıkmaktadır. Küçük hidroelektriksantralleri, bir yandan hidroelektrik üretiminin avantajlarını beraberinde getirirken,öte yandan büyük ölçekli hidroelektrik tesislerinin dezavantajlarını da ortadankaldırmaktadır.Enerjinin yeterli, güvenilir, ekonomik ve sürdürülebilir bir sekildeüretimi her ülke için büyük önem tasımaktadır. Enerji tüketimindeki yıllık artısın %6-8'lere ulastıgı Türkiye için bu konular daha da büyük önem arz etmektedir. Artanenerji talebinin karsılanabilmesi için, yılda yaklasık 3-4 milyar A.B.D. doları hacmindeyeni projelere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu hedefe ulasılabilmesi için kamu-özel sektörortaklıklarının gelistirilmesine, EPDK'nın fonksiyonlarının genisletilmesine, bastaDünya Bankası olmak üzere uluslararası kaynaklardan faydalanma oranınınartırılmasına ve enerji üretiminde Yap-slet-Devret modelini destekleyen politikalaragerek duyulmaktadır. Bu çerçevede, çevre ile en uyumlu enerji üretim yöntemi olanküçük hidroelektrik santralleri, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacının karsılanmasında enönde gelen alternatiflerden biri olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Looking at the future of energy resources and demand, there are very good reasons tosupport small hydropower plants. These small hydropower plants bring the advantagesof hydropower generation, without the disadvantages of large scale installations. It isimportant for every country to produce energy in a self ?sufficient, reliable, economicaland sustainable manner. This is especially critical for Turkey as the annual increase inenergy consumption is 6-8%. In order to meet this growing demand, Turkey has toinvest approximately US$ 3-4 billion in new energy projects each year. In order toachieve this target, it is essential to develop public-private partnerships, to expand thefunctions of Energy Market Regulatory Authority, to have increased access to theinternational resources such as those of the World Bank for financing of such projectsand last but certainly not the least, to encourage policies in favour of Built-Operate-Transfer model for energy production. In this respect, being the most environmentallyfriendly energy production method, small hydropower proves to be the most viableoption to meet increasing energy demands of Turkey.