Estimation of specific flow duration curves using basin characteristics of rivers in Solakli and Karadere basins
Solaklı ve Karadere havzalarındaki akarsuların havza karakteristiklerini kullanarak özgül debi süreklilik eğrilerinin tahmin edilmesi
- Tez No: 285740
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL ŞORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ölçüm İstasyonu Olmayan Havza, Küçük Hidroelektrik, İstatistiki Model, CBS, Doğu Karadeniz Havzası, Ungauged Basin, Small Hydro-Power, Statistical Model, GIS, Eastern Black Sea Basin
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Dünyada ve Türkiye'de enerjiye olan talep gittikçe artmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma konseptinin önemiyle beraber, küçük hidroelektrik santrallerin geliştirilmesi son yıllarda önem kazanmıştır. Bu bağlamda yüksek yağış oranı ve yüksek eğimlerin varlığı sebebiyle Türkiye'deki Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ciddi bir hidroelektrik potansiyeli mevcuttur. Hidroelektrik potansiyel belirlenmesinde nehir akımları tek değişken olduğundan ötürü, hidroelektrik potansiyeli olan ve ölçüm istasyonu olmayan havzalardaki akım miktarını en iyi şekilde belirlemek çok önemlidir. Şimdiye dek; ölçüm istasyonu olmayan hidroelektrik santrallerinin havzalarının hesapları geleneksel metotlatla yapılagelmiştir. Bu çalışmada; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde seçilmiş Karadere ve Solaklı havzalarındaki potansiyel küçük hidroelektrik santrallerinin özgül debi süreklilik eğrilerinin tahmin edilmesi için CBS yöntemleri kullanılarak çıkarılan topografik, morfolojik ve hidro-meteorolojik parametrelerle kurulan lineer ve çoklu değişkenli istatistiki modellemelerin geliştirilmesi amaçlamaktadır. Yıllık bazda hidro-meteorolojik parametrelerin yıllık değerleri kullanılarak bir regresyon modeli geliştirildiği gibi; mevsimsel (ilkbahar) ortalama hava sıcaklığını karla kaplı alan parametresi yerine kullanarak, diğer havza parametrelerine ilaveten mevsimel (ilkbahar) model de geliştirilmiştir. İlkbahar modelini kurarak, farklı parametrelerin etkisi test edilmiş ve gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulup sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Demand for energy is constantly growing both in the world and in Turkey. Sustainable development being an important concept, development of small hydro power projects has been popular in recent years. Eastern Black Sea Basin in Turkey has a lot of small hydro power potential because of high amount of precipitation and existence of steep slopes. Since the amount of river runoff is the only parameter that is variable in order to determine the power potential, it is vital to estimate the project discharge in ungauged basins accurately that have hydro power potential. Projects discharges of hydro-power plants in ungauged basins have been calculated using conventional methods up to now. This study aims to introduce a statistical model in linear and multi-variate form using the topographical and morphological parameters derived from GIS and hydro-meteorological variables to estimate the specific flow duration curves of potential small hydro-power locations for the selected study areas in Eastern Black Sea Region namely Solaklı and Karadere basins. As well as developing an annual regression model using the annual values of hydro-meteorological parameters; seasonal regression model (spring season) has also been developed by including the mean seasonal (spring) air temperature variable instead of snow covered area (SCA) in addition to basin parameters. By studying the spring model, effect of different variables from the annual model were tested and discussed with some recommendations for the future studies.