Tesis yeri değiştirilmesi durumunda karşılaşılan sorunlar ve aydınlatma sektöründe bir uygulama
Difficulties as facility moving and an application in lighting sector
- Tez No: 222570
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT BASKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tesis yeri degisikligi, Tasınma Planı, Aydınlatma Sektörü, Tasınma Sonrası Durum, Facility Planning, Lighting Sector, Moving Plan, Postmove Situation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalısmadaki üretim yapan bir tesisin yer degisikligi esnasında ve sonrasında karsılasılan zorlukların incelenmesi amaçlanmıstır. Bunun için öncelikli olarak yer degisikligi sürecinden önce düsünülecek yerlesim sorunu ve bu sorunun çözümü için kullanılan yer seçim teknikleri incelenmistir. Ardından asıl konuyu olusturan tasınma ile ilgili arastırma ve incelemeler sunulmustur. Tasınma ile ilgili çalısmalar sonucunda, tasınma süreci; tasınma öncesi, tasınma anı ve tasınma sonrası olarak üç bölümde anlatılmıstır. Her üç bölümde de tasınma sürecinde yapılması gereken islemler ve dikkat edilmedigi takdirde ne gibi sorunlara neden olabilecegi ile ilgili bilgiler verilmistir. Tez konusu geregi çalısma birimi olarak aydınlatma sektöründe bir sirketin bir sehirden baska bir sehire tasınması ve tekrar üretime geçme süreci uygulama alanı olarak tespit edilmistir. Firmanın tasınma öncesi ve sonrasında yapmıs oldugu faaliyetler incelenmis, tasınmayı yürüten proje sorumlusu ile bire-bir görüsmeler yapılmıstır. Ardından uygulamada yapılanlar teorik bilgiler ısıgında Sonuç bölümünde tartısılmıs, uygulamada eksik ve hatalı taraflar açıklanarak tasınmanın gereklilikleri belirtilmistir. Tasınma süreci, üretim yapan tesisler için plansız bir sekilde yapılamayacagı, gerekli durumlarda profesyonel kisi veya gruplardan destek alınarak yapılması gerekliligi, özellikle tehlike arzeden ürünlerin kullanıldıgı üretim yerleri için, vurgulanmıstır. Ayrıca gelecek çalısmalar için farklı arastırma konuları önerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the difficulties which are faced as facility moving and after facility moving are analysed. Before the analysing moving and its activities first, the problem of facility layout and planning and the technics of solution of the problem of facility layout are researched. After that moving issue is researched and studied. After research, moving process is studied as in three part; premove, during move and postmove. In each part the moving activities which have to be done and the situtation when mandatory activities are not done is explained. A company which is in lighting sector is chosen as application area. The company is investigated while company was moving from one city to another city. The activities which company executed during the moving was studied and some meeting was arranged wtih the project manager who is responsible for moving. Finally activities in application was compared with theoretical knowledge and result of comparison is presented in conclusion section and missing points and mistakes which was in application is explained. In order to manage moving in best way, making plan for whole moving process and being supported by professionals when needed, especially chemical materials are used in sectors. Besides different search themes are suggested for next studies in conclusion section.