Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri yöntemleriyle kıyı bölgelerde arazi örtüsü/arazi kullanımı değişiminin izlenmesi ve analizi: Antalya-Kemer örneği
Monitoring and analysing of land use and land cover change by means of remote sensing and geographic information systems: A case study of Antalya-Kemer
- Tez No: 222595
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA SARI, PROF.DR. DERYA MAKTAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, CBS, arazi kullanımı, arazi örtüsü, izleme, Remote sensing, GIS, land cover, land use, monitoring
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın da en güzel bölgelerinden biri olan Antalya ilinin özellikle kıyı bölgelerinde yoğun göç ve turizm nedeniyle yerleşim hızla artmaktadır. Tatil köyleri, otelleri ve yazlık/kışlık yerleşim birimleriyle Antalya'nın Kemer ilçesi dinamik bir bölgedir. 1960'lı yıllarda Antalya- Kemer arası karayolunun olmaması nedeniyle küçükbir köy olan ve gelişemeyen Kemer, 1980'li yıllarda açılan karayolu nedeniyle hızla gelişmeye başlamıştır. Bu çalışmada, bu turistik ilçenin 1975 yılından 2004 yılına kadar olan arazi örtüsü ve arazi kullanımı değişimleri izlenmiş ve analiz edilmiştir. 1975 tarihli LANDSAT MSS, 1987 tarihli LANDSAT TM, 1995 tarihli LANDSAT TM ve 2004 tarihli IKONOS görüntüleri kullanılmıştır. Yardımcı veriler olarak hava fotoğrafları, topoğrafik haritalar, orman amenajman haritası, GPS noktaları ve yükseklik verileri kullanılmıştır. Mevcut veriler ve arazi kullanım sınıflarını içeren sonuç tematik haritalar, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamına aktarılmıştır. Her bir görüntüde yerleşim alanları, tarım alanları, orman ve vb. gibi sınıflar ilçe bazında belirlenmiş, bunların alt sınıfları oluşturulmuştur. Elde edilen sonuç istatiksel veriler ise arazi kullanımı değişimlerinin dinamiğini göstermiş ve geleceğe yönelik planlamalara esas olabilecek bir altlık oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Coastal areas in Antalya become very popular for tourists and local residents. Therefore they have rapid development. Kemer district of Antalya is such a dynamic zone with spreading holiday villages, hotels and summer houses. In 1960s there was no highway between Antalya and Kemer and connection to the city was only by sea. Therefore it was a small village with a very low population. After openning the highway in 1980s, a rapid development took place. In this context, historical development of this tourist district from 1975 to 2004 was monitored. 1975 LANDSAT MSS, 1987 LANDSAT TM, 1995 LANDSAT TM and 2004 IKONOS images were used. As ancillary data aerial photographs, topographic maps, GPS points and elevation data were used. All data and resultant thematic maps that include land use classes were put in Geographic Information Systems (GIS). In each of the images, residental areas, agricultural fields and forests etc. Were determined and sub classes were established and the 3D terrain model has been established. Statistical data that had been gained at the end, showed the dynamics of land use.