Sıvı insan atıklarında struvit çöktürmesi ile azot geri kazanımının uygulama esasları
Determine of conditions influencing in nitrogen recycling from human urine by struvite precipitation
  1. Tez No: 222597
  2. Yazar: MEHMET BALİ TATLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY TÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Struvit çöktürmesi, insan idrarı (ANS), azot geri kazanımı, Struvite precipitation, human urine (ANS), nitrogen recovery
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde evsel atıksuların arıtımında en önemli sorun nutrient gidermedir. Biyolojik yöntemler ile nutrient giderilmesi hem maliyeti artırmakta hem de geri kazanmayı güçleştirmekte veya imkansız hale getirmektedir. Bu nedenle insan atıklarının ayırımı uygulaması önem kazanmıştır. Bu çerçevede potansiyeli en yüksek uygulama insan idrarının diğer atıklardan ayırımıdır. İnsan idrarı ayrı bir akım halinde toplandığında , kalan atıkların arıtımı da kolaylaşmakta , idrar akımında ise geri kazanma mümkün hale gelmektedir. İdrar akımı insan kaynaklı nutrient çözeltisi (anthropogenic nutrient solution (ANS) ) olarak adlandırılmakta ve insan atıklarındaki azotun % 70 ini içermektedir. Bu çalışmanın amacı struvit çöktürmesinin ANS'ye uygulanabilirliğinin araştırılması ve uygulama esaslarının belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
One of the incentives for the segregation of human waste is nutrient recovery. Segregated human urine which is also termed anthropogenic nutrient solution (ANS) is rich in terms of nitrogen and phosphorus. Segregation of ANS makes the remaining household wastewater easy-to-treat, avoiding the expensive and complex systems of nitrogen and phosphorus treatment. ANS contains more than 70 % of nitrogen of the total human waste. In this study is to search the applicability of struvite precipitation to the ANS and to assess the basis of operation for the recovery of nutrients.