Cunda Adası'nda tarihi çevre koruma ve sıhhileştirme çalışması
Urban conservation and rehabilitation of Cunda Island
  1. Tez No: 222602
  2. Yazar: CEYLAN İREM YAYLALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayvalık, Cunda Adası, Tarihi çevre koruma, Sıhhilestirme, Kentsel Sit Alanı, Ayvalık, Cunda Island, Urban conservation, Rehabilitation, Historical site
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalısmada, Cunda Adası'ndaki tarihi yerlesimin korunması ve sıhhilestirilmesiamaçlanmıstır. Ege Denizi'ne, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde yer alan Cunda AdasıAyvalık lçesi'ne baglıdır. Osmanlı mparatorlugu döneminde Rum halkınınyasadıgı önemli kıyı kentlerinden biri olan Cunda'da, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyılbasına tarihlenen kargir yapılar bulunmaktadır. Çalısma kapsamında, Kentsel SitAlanı sınırları içindeki yapıların mevcut durumlarını ve halkın korumaya karsıegilimini degerlendirmek üzere çesitli analizler yapılmıstır. Bu analizler sonucunda,tarihi dokunun en yogun oldugu alan pilot bölge olarak seçilmistir. Bölgeninsıhhilestirilmesi için gerekli müdahaleler belirlenmis ve çesitli düzenleme önerilerigetirilmistir. Ayrıca Kentsel Sit Alanı'nda kıyı seridi ve terk edilmis tarihi yapılariçin arazi kullanımı ve düzenlemesi için öneriler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study aims to plan the conservation and rehabilitation of the historicalsettlement of Cunda Island. The island is situated towards the north side ofEdremit Bay which is on the Aegean Coast. The island is connected to the townof Ayvalık. The town of Cunda was an important Greek settlement during theOttoman Period. There are masonry buildings in the historical area, which dateback to the end of 19th centruy and the beginning of 20th century. This studyshows different analyses concerning the physical condition of the historicalbuildings and the public awareness on conservation. As a result of theseanalyses, a pilot project area, situated in the core of the historical settlement, wasdefined to exemplify the intervention and rehabilitation proposals. Besides, newland use proposals were executed for the coastal area and abandoned historicalbuildings.