Kentsel kıyı mekanı olarak akarsuların rekreasyonel kullanım potansiyelinin irdelenmesi: Eskişehir Porsuk çayı ve İstanbul Kurbağalıdere örneği
Examination rivers' recreational potantial as an urban coastal space: Case study, Eskisehir Porsuk creek and Istanbul Kurbagalidere
  1. Tez No: 222607
  2. Yazar: MELİKE ÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE SEMA KUBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel akarsular, Akarsu kıyısı, Rekreasyon, Mekansal süreklilik, Kentsel sürdürülebilirlik, Kurbagalıdere, Porsuk Çayı, Urban rivers, Riverfront, Recreation, Spatial continuity, Urban sustainability Kurbagalıdere, Porsuk Creek
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalısmada, kentsel kıyı mekanı olarak akarsular ve bu alanların rekreasyonel kullanım potansiyeli irdelenmistir. Akarsular sahip oldukları mekansal süreklilik yapısı ve kentsel sürdürülebilirlige katkısı baglamında degerlendirilerek, en uygun akarsu kıyı kullanımının öncelikli sırada rekreasyonel kullanımlar olması gerektigi ortaya konulmus, bu alanların kentlinin rekreasyonel ihtiyacını karsılayabilecegi dogal ve ekolojik tampon bölgeler oldugu belirtilmistir. Akarsu kıyılarının rekreasyonel düzenleme ilkeleri genel planlama esasları, fonksiyon alanları ve donatı elemanları baglamında açıklanmıstır. Bu noktaya kadar anlatılan bilgiler dünyadan çesitli konum, büyüklük ve amaçlardaki rekreasyonel kullanımı olan akarsu ve kıyısı düzenleme proje örnekleri ile pekistirilmis, örnek alan çözümlemesine yön gösterilmistir. Örneklem bölümünde, anket yöntemi kullanıllarak iki arastırma alanı ele alınmıstır. Islah ve çevre düzenleme projesi ile iyilestirilmis birinci alan (Porsuk Çayı), düzenleme çalısmalarına ihtiyaç duyan alanlara ısık tutacak önemli bir örnektir. Bu alanda yapılan anket çalısması ile projenin kente, kentliye genel ve rekreasyonel yönde sundugu olumlu durum gözlenmistir. Anketin degerlendirilmesi ve litaretür çalısmaları ısıgında, önceki yıllarda ıslah edilmis ikinci arastırma alanına (Kurbagalıdere) yetersiz ve kopuk çevre düzenlenmesi nedeniyle akarsu kıyısı rekreasyonel planlama ve düzenleme önerileri getirilmistir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to assess rivers as an urban coastal space and examination of their recreational potantial. In this study, rivers are evaluated in terms of their spatial continuity and their contribution to urban sustainability. This study purpoces that the recreational usage must be the most important criteria in term of evaluation of rivers contrubition to the urban spatial structure. It is indicated that these areas are valuable for their characteristics as natural and ecological buffer zone which can be considered as a potantial for the recreational requirements of citizens. Riverfronts? recreational design principles are explained within the context of general planning criterias, function areas and urban furnitures. In addition to these theorical informations about the issue, the project areas from all over the world, which have different sizes, locations, contexts and types of recreational usage, take into consideration in terms of design criterias of rivers and its coastal areas. In case study, two research areas are discussed by using questionnaire method. First area (Porsuk Creek), which was regerenated by rehabilitation and environmental design project , is a important sample to throw a light on areas which needs some rehabilitation and environmental design works. By this questionnaire study, the pozitive effects of the protect on the city and citizens in term of general and recreational aspects are observed. In the light of examining questionnaire and study of literature, riverfront recreational planning and designning suggestions are offered to the second research area (Kurbagalıdere) which has a insuficient and discontinuous environmental design.