Laktik asit bakterileri kullanılarak yağlardan konjuge linoleik asit üretimi
Production of conjugated linoleic acid from oils by using lactic acid bacteria
- Tez No: 222608
- Danışmanlar: PROF.DR. NECLA ARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Food Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Konjuge linoleik asit, Yag asitleri, Laktik asit bakterileri (LAB), Conjugated linoleic acid (CLA), Fatty acids, Lactic acid bacteria (LAB)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalısmada farklı LAB (laktik asit bakterileri) kullanılarak linoleik asitten CLA (conjugated linoleic acid) sentezi üzerinde çalısılmıstır. Bu amaçla linoleik asit içerigi yüksek yaglardan (ayçiçek ve soya yagı) yag asidi hidrolizi gerçeklestirilmis, daha sonra LAB ilave edilen farklı yag asitleri içeren ortamlarda linoleik asidin konjuge linoleik aside dönüsümü incelenmistir. Sonuçlar incelendiginde laktik asit bakterileri içinde Lactobacillus plantarum'un CLA üretimi için en uygun bakteri oldugu anlasılmıstır. Lb. plantarum ile farklı yag asidi miktarlarında CLA üretimi incelenmistir. 100, 150 ve 200 ?L hidrolize ayçiçek yagı ilavesiyle çalısma yapılmıstır. Çalısma sonucunda en fazla CLA üretimi (% 0,8 CLA) 150 ?L hidrolize ayçiçek yagı varlıgında elde edilmistir. CLA üretimini arttırmak amacıyla ortamın pH degerinin inkübasyon süresi içinde 12. saatte yaklasık olarak 6,0'ya ayarlanmasıyla CLA veriminde artıs oldugu gözlenmistir. Çalısma kapsamında farklı yag asidi kompozisyonlarının da CLA üretimine olan etkisi arastırılmıstır. Substrat olarak kullanılan ayçiçek ve soya yagı yag asitlerinin CLA üretiminde benzer etkiyi gösterdigi gözlenmistir. saf linoleik asit ilavesinin bir avantaj saglamadıgı gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this project, CLA synthesis from linoleic acid was studied by using different types of LAB (lactic acid bacteria). After hydrolyzing of linoleic acid rich oils such as sunflower and soybean oils. CLA synthesis from LAB was investigated in culture media containing different kinds of fatty acids. Lactobacillus plantarum was found to be the most suitable bacterium among the other LAB tested. CLA synthesis by Lb. plantarum was searched in the presence of different amounts of fatty acids. Experiments were conducted by adding hydrolized sunflower seed oil to culture media within the range of 100, 150 and 200 ?L. The maximum CLA level (0,8% ) was obtained in the presence of 150 ?L hydrolized sunflower seed oil. It has been observed that CLA yield increased after adjusting the pH of culture media approximately to 6.0 during 12. h of incubation period. Also the effect of fatty acids composition on CLA production was investigated. The results indicated that similar CLA yields were obtained with sunflower and soybean oils and that the use of pure linoleic acid did not increase CLA synthesis when compared with sunflower and soybean oil.