Cihangir Mahallesi'nin kent dokusundaki değişimler ve kentsel tasarım önerileri
Changes of urban pattern in Cihangir district and urban design proposals
- Tez No: 222610
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent Dokusu, Kent Kimligi, Kentsel Tasarım, Urban Pattern, Urban Identity, Urban Design
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
?Cihangir Mahallesi'nin Kent Dokusundaki Degisimler ve Kentsel Tasarım Önerileri? adlı tez çalısmasında, Beyoglu Kentsel Sit Alanı içerisinde yer alan Cihangir Mahallesi'nin sosyal ve fiziksel dokusunda meydana gelen degisimlerin tarihsel süreç içerisinde incelenmesi, günümüzdeki degisimlerin ise 2001 ve 2006 yıllarına ait verilerin karsılastırılarak ortaya konulması ve ileriye yönelik olarak kentsel tasarım önerilerinin getirilmesi amaç edinilmistir. Bu amaç dogrultusunda, öncelikle literatür arastırması yapılarak, Avrupa ve Türkiye'deki tarihi konut alanlarının yenilenmesi çalısmaları incelenmistir. Cihangir Mahallesi'nin mevcut durumunu belirlemek üzere alansal analiz çalısmaları ve kent dokusuna yönelik analiz çalısmaları yapılmıstır. Yapılan analizlerin degerlendirilmesi sonucunda Cihangir Mahallesi için kentsel tasarım projesi önerileri getirilmistir. Fiziksel çevre kalitesinin yükseltilmesine yönelik olarak hazırlanan kentsel tasarım projeleri iki ayrı zaman dilimine hitap edecek sekilde, ?kısa dönemde uygulanacak kentsel tasarım projesi? ve ?uzun dönemde uygulanacak kentsel tasarım projesi? olarak iki ayrı sekilde hazırlanmıstır. Her iki projede de, ?Cihangir Mahallesi ileride nasıl bir vizyona sahip olacak? sorusuna yanıt aranmıs ve mahallenin geçmisteki önemi ve turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri mekanlara yakınlıgı dikkate alınarak turizm odaklı bir vizyon önerilmistir. Tasarım projeleri gelistirildikten sonra, projelerin uygulanmasına yönelik katılımcı bir uygulama modeli önerilmistir. Çalısmanın sonuç kısmında ise, Cihangir Semti geneli için ?Kentsel Tasarım Rehberleri?nin hazırlanmasının alan için önemli oldugu vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which called ?Changes of Urban Pattern in Cihangir District and Urban Design Proposals?, the aim is to analyse social and physical pattern changes through the historical process, to display current changes by comparing data of 2001 with data of 2006 year and to developed proposals for the future for urban design. According to this aim, first of all the relevant literatures were studied, revitalization applications in Europe and Turkey examined. To determine the current situation of Cihangir District, area orientated survey and urban pattern analysis were made. At the end of the analysis urban design proposals were developed. Urban design projects are prepared to raise physical environment quality in two different terms. First of them is ?Short Term Urban Design Project? will be carried out in short term and the other one is ?Long Term Urban Design Project? will be carried out in long term. Both projects are trying to find an answer to the question of ?what vision will Cihangir have in the future? and considering the importance of district in the past and closeness to the tourist area which is visited by them, projects are prepared tourist activity orientated with a new vision. After developing urban design proposals, a participatory application model were improved. In conclusion it was emphasized that to prepare ?Urban Design Guide? for Cihangir District is essential.