Siberuzayın kentsel tasarım ve planlamada katılım amaçlı kullanım alanları ve bir arayüz önerisi
Usage of cyberspace in urban design for participation and a web based interface proposal
- Tez No: 222609
- Danışmanlar: PROF.DR. FULİN BÖLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Siyasal Bilimler, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Political Science, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Siberuzay, kent, katılım, web, internet, program, Cyberspace, urban, participation, web, program
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Moderniteden çağımızın bilişim toplumuna uzanan süreçte telekomünikasyonun gelişimi, elektroniğin gittikçe minimalleşmesi ve siberuzay kavramının ortaya çıkışı; sosyal dokuyu ve dolayısı ile kentleri bir çok açıdan etkilemektedir. Kentleri dönüşüme zorlayan bu gelişmeler doğru analiz edildiği takdirde bir çok alanda kullanılabilir güçlü bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde kentsel tasarım ve planlama alanı olarak siberuzayın yapısı, özellikleri ve kentsel tasarımla olan ilişkisi çeşitli açılardan incelenmektedir. Yapılan bu inceleme kentsel tasarım ve planlama sürecinde gelişen teknolojilerin etkilerinin ve özelliklerinin idrak edilerek, kullanım potansiyelinin kavranması amaçlanmaktadır. Ancak hızla gelişen yeni teknolojiler kentleri olduğu kadar, planlama sürecini de farklılaştırmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde planlamaya halkın katılımının geleneksel yöntemleri incelenmektedir. Bu bağlamda ortaya çıkan yeni teknolojik gelişimler geleneksel bu yöntemleri dönüştürerek dijital ortama taşımıştır. Ancak kentsel tasarım ve planlama sürecinde projenin başarısının halkın katılımından geçtiği halen tartışmasız bir gerçektir. Geliştirilen projenin tüm aşamalarında halkı karar alma süreçlerine dahil etmek, uygulamanın sürdürülebilirliği ve başarısı için önemli bir etkendir. Fakat siberuzay ve dijital teknolojiler, bu amacı gerçekleştirmek için büyük bir potansiyel taşımaktadır. Gerek projenin oluşturulmasında, gerekse halk tarafından katılımın sağlanmasında, bilişim sektöründeki yeni gelişimler farklı birçok imkanı da beraberinde getirmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde dijital teknolojinin katılım amaçlı kullanım yöntemleri aktarılarak, farklı katılım seviyeleri çeşitli örnekler üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise seçilen örnek bir proje, kullanıcının katılımına olanak sağlamayı hedefleyen, internet tabanlı bir arayüz önerisi ile sonuçlanmaktadır. Oluşturulan arayüz denek kullanıcı kitlesi tarafından test edilerek geleceğe yönelik gelişim ve sınırlamaları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Between the period of modernizm to today?s information society; developments in telecommunication area, minimalization of electronics and emergence of cyberspace; influenced social structure, therefore the city itself. If these developments which force cities for change analyzed properly, they can be used as a powerful tool in many areas. For this purpose, first part of the study examines the structure and characteristics of cyberspace and its the relation to urban space. This analysis aims at understanding of effects and features of these new developments for better usage of them as a tool for urban design. However rapidly growth of these new developments not only changed cities, but also changed the planning process. Second part of the study is examing the traditional methods of community participation to urban planning. In this context, emergence of these new developments transform the traditional methods in to the digital media. But in an urban design process, the success of the project still dependent on the community participation. In every stage of the planning, involving community to desicion making is a very important factor for the sustainability and success of the project. As a fact that, cyberspace and digital technologies have a big potential to realize this purpose. New developments of information technologies bring many opportunities, not only in the stage of project development but also involving community into the planning process. In this context, third part of the study examines the usage of digital technologies for community involvement from different examples. As a conclusion, the last part of the study bring a web based interface proposal for community involvement from a sample project area.