Türk inşaat sektöründe çalışanların motivasyonu üzerinde kültürün etkisi
The effect of the culture on the motivation of the workers in the Turkish construction sector
  1. Tez No: 222614
  2. Yazar: BURCU BALABAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HEYECAN GİRİTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Architecture, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İnşaat sektörü, Motivasyon, Kültür, Turkish construction sector, motivation, culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Türk inşaat sektöründe yer alan yüklenici işletmelerle, mimarlıkbürolarında çalışan personelin motivasyonu üzerinde kültürün etkisini ve rolünüanlamak için yapılmıştır. Araştırma sonuçları farklı mimarlar ve inşaat mühendisleriarasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır. İnşaat sürecinin karmaşık yapısıyönetimsel sorunlara neden olmaktadır. Farklı meslek kültürlerine sahip grupların birarada uyum içinde çalışabilmeleri için farklılıkların bilinmesi ve yönetilmesi gerekir.Hangi grupların ne tür kültürel özelliklere sahip oldukları ve kendilerini motive edenunsurların neler olduklarını bilmek, projelerin aksamadan ilerlemesinde önemli roloynamaktadır. Özellikle inşaat sektörünün insan gücüne ve ilişkilerine dayanan yapısıbu tür çalışmaları gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was held in order to understand the role and the effect of the culture on themotivation of the personnel working in the contracting establishments and thearchitecture offices that take place in the Turkish construction sector. The researchresults have showed the differences between different architects and constructionengineers. The complex structure of the construction process causes managementproblems. In order to provide different groups with different professional cultures towork with harmony, the differences of them have to be known and managed carefully.Having information about which groups have what kind of cultural characteristics andwhat are the factors that motivate them play an important role for progressing theprojects without problems and delays. Especially the structure of the construction sectorthat is based on the human power and human relations necessitate these kinds of studies.