Yapıların güçlendirilmesinde kullanılan kimyasal akrajların eksenel çekme etkisi altındaki davranışlarının incelenmesi
Pullout performance of retrofit adhesive anchors
- Tez No: 222638
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER İLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankraj, beton konisi, çekip çıkarma deneyi, güçlendirme, sıyrılma, Anchorage, concrete cone, pullout, retrofit, slip
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Betonarme yapıların güçlendirme çalısmalarında mevcut tasıyıcı sisteme yeni betonarme elemanlar eklenmesi esnasında kimyasal ankrajlar sahip oldukları yüksek yapısma dayanımı, kolay ve hızlı uygulanabilir olmaları nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır. Kimyasal ankrajların tasarımının güvenli bir sekilde yapılabilmesi için eksenel çekme etkisi altındaki davranısının iyi anlasılması gerekmektedir. Çalısmanın amacı eksenel çekme etkisi altındaki tam ve kısmi baglı kimyasal ankrajların farklı ankraj derinlikleri ve ankraj delik yüzey kosulları altında davranısının incelenmesidir. Bu amaçla gerçeklestirilen deneysel program kapsamında 85 adet ankraj numunesinin çekip çıkarma deneyleri yapılmıstır. Ankraj numunelerinin uygulandıgı taban bloklarında Türkiye'deki mevcut betonarme binalardaki beton kalitesini temsil edecek sekilde düsük dayanımlı beton kullanılmıstır. Kimyasal ankraj tasarımında ankrajın göçme yüküne ankraj donatısı aktıktan sonra ulasacagı kabul edilir. Düsük kalitede betona uygulanan tam baglı kimyasal ankrajların deney sonuçlarına bakıldıgında uygulama esnasında sıkça kullanılan 10 ankraj derinliklerinde ankraj donatısı akma dayanımına ulasmadan betonun hasarı sonucunda erken ve gevrek göçme meydana gelmistir. Bu çalısmada güçlendirme çalısmalarında uygulanabilecek farklı bir ankraj detayı olan kısmi baglı ankrajlara yönelik kapsamlı arastırma yapılmıstır. Düsük dayanımlı betona yapılan kısmi baglı ankrajlar, aynı baglı ankraj derinligine sahip tam baglı ankrajlara kıyasla daha yüksek performans sergilemislerdir.
Özet (Çeviri)
Adhesive anchors are widely used in seismic retrofit applications to integrate new structural members to existing concrete members due to their high tensile and compressive strengths, low cost, easy and fast installation. To safely design such anchors, it is very important to understand their behavior under pullout forces. The aim of this experimental study is to investigate the pullout behavior of fully and partially bonded adhesive anchors at various embedment lengths and anchorage hole conditions. A total of 85 specimens were tested to determine their pullout characteristics. The anchors were set in low strength concrete blocks, as it is representive of concrete strengths in existing buildings in Turkey. Anchors are normally designed to reach the yield strength of the anchor bar. However, the test results showed that the pullout capacities of the fully bonded anchors in low strength concrete could never reach the yield strength even in the embedment length of 10F. Several pullout tests of partially bonded anchors were performed in order to investigate their behaviour and performance under tension. Partially bonded anchors in low strength concrete display higher performance than fully bonded anchors embedded at same effective anchor depths.