Poliüretan-kil nanokompozit sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of polyurethane-clay nanocomposite
  1. Tez No: 222639
  2. Yazar: TUNA ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. F. SENİHA GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Mining Engineering and Mining, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poliüretan, nanokompozit, kil, hektorit, prepolimer, zincir uzama, tam dagılma, Polyurethane, nanocomposite, clay, hectorite, prepolimer, chan extension, exfoliated
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Nanokompozitler, bir matris içerisinde nanometre büyüklügünde parçacıkların dagılması ile olusan malzemelerdir. Organik-inorganik kompozitler, hem polimerlerin hem de inorganik malzemelerin özelliklerinin birlesimine sahip oldukları için son yıllarda birçok alanda ilgi uyandırmaktadırlar. Çok iyi dagılmıs nanometre boyutundaki parçacıklar ile hazırlanmıs klasik polimer kompozitlere göre üstün fiziksel özelliklere ( termal, mekanik ve gaz bariyeri gibi) sahiptirler. Polimer nonokompozit hazırlanmasında inorganik parçacık olarak kil, SiO2 ve TiO2 çok sıklıkla kullanılır. Bu çalısmada sentez sırasında farklı asamalarda sisteme nano-kilin eklenmesiyle kompozit hazırlama teknikleri üzerinde çalısmalar yapılmıstır. Kullanılacak olan kil Türkiye'de Bigadiç yöresinden yerli bir kaynaktan olup ülkemiz killerinin önemi ön plana çıkarılmıstır. Laboratuar çalısması asagıdaki basamaklardan olusmustur; Kilin karakterizasyonu, kilin nano boyuta getirilmesi, poliüretan sentezi, çesitli asamalarda sisteme kil girilerek poliüretan-kil nanokompozit hazırlanması, poliüretan-kil namokompozit özelliklerinin belirlenmesi ve hazırlama yöntemlerinin poliüretan-kil nanokompozit özelliklerine etkilerinin belirlenmesi.
Özet (Çeviri)
Nanocomposites are materials that are created by introducing nanoparticulates into a microscopic sample material. Organic-inorganic nanocomposites have attracted a lot of interests in recent years since they usully occupy the combined properties of organic polymers and inorganic materials. They show better physical properties such as thermal, mechanical and barrier properties because of the much stronger interfacial force between the well-dispersed nanometer-sized domain than the conventional polymer/filler composite. Inorganic particles such as clay, SiO2 and TiO2 are widely used for preparation of polymer nanocomposites. This study is based on polyurethane-clay nanocomposites by adding nanoclay at diffirent stage of synthesis. With this study the composite preparation techniques and the interface properties have been studied extensively. The clay for this study is from Bigadic Turkish resources. In laboratory study, the steps of the study are as follows; Characterization of clay, preparation of nanoclay, polyurethane synthesis, synthesis of polyurethane-clay nanocomposite by adding nanoclay at diffirent stage, determination of polyurethane-clay nanocomposite properties and then determination of the effects of preparation methods on polyurethane-clay nanocomposite properties.