Sinema aracılığı ile mimarlığın sunumu: ?wall street-borsa? (1987) filminin incelenmesi
Presentation of architecture through cinema: Analysis of ?wall street (1987) movie?
  1. Tez No: 222641
  2. Yazar: SEDA SAYAR GÜNTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Tarih, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, History, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Mimarlık, Modern, Wall Street, Borsa, Cinema, Architecture, Modern, Wall Street
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
İnsan hayatının ayrılmaz bir bütünü olan mimarlık, kısa bir geçmişi olan sinemayı, set ve dekor kullanımında her dönem yönlendirmiştir. Bununla birlikte, insan hayatından kesitleri beyaz perdeye aktaran sinema, kurgulanmış olan mekânları kullanan karakterlerle, bu mekânlarda kullanılan akımların felsefelerini ya destekleyip ön plana çıkarmış, ya da felsefelerinden uzaklaştırmıştır. Mimaride, farklı dönemlerde gündeme gelen çeşitli eğilimler geniş kitlelere ulaşan bir sanat dalı olan sinema aracılıyla kullanıcıya yansıtılırken, mekânlara ve mimariye olumlu- olumsuz alt anlamlar yüklenmiş, toplumun mimariye ilişkin yorum ve yaklaşımları sinema tarafından yansıtılmış ve yönlendirilmiştir. Çalışmada, Wall Street ? Borsa (1987) filmi, sinemada mimarinin kullanımı açısından incelenmiştir. Filmde kullanılan mekanlar ayrı ayrı ele alınmış, filmdeki karakterlerin kullandığı mekanların tasarımları sosyolojik, ekonomik ve psikolojik alt mesajları ile birlikte incelenerek, kullanılan mimari dil ile karakterler arasındaki bağlantı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Architecture, as an inseparable aggregate of human life, has always conducted cinema, which has a comparatively short history, in means of usage of set and scene. Besides, cinema, while transferring human-life sections to the screen, has either supported or depressed the philosophies of architectural movements, via the characters using the designed spaces. Positive or negative sub-meanings have been assigned to spaces or architectural movements while various inclinations brought about at different periods were being reflected to the public by means of cinema, which is an art reaching large populations; public comment and approach to architecture have been reflected and conducted by cinema. In this study, the Wall Street movie had been analyzed according to the Architectural space usage. The spaces which had been used in this movie, examined into the characters sociological, economical, psychological attitudes and the relations between the spaces in connection with the meanings of the spaces.