Mezarlıkların peyzaj planlanma ve tasarımı açısından incelenmesi: İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı örneği
An analysis of cemeteries from the perspective of landscape planning and design; the case of Istanbul Zincirlikuyu cemetery
  1. Tez No: 222640
  2. Yazar: HASAN EMRAH ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Mezarlıklar, Peyzaj Planlama, Istanbul, Cemeteries, Landscape Planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalısmada, geçmisten günümüze kadar uzanan çizgide mezarlık kavramının nasıl gelistigi ile ölüm ve mezarlık üzerine çesitli kavramlar açıklanarak, farklı din ve kültürlere göre mezarlıkların olusumunu; batı ve türk toplumlarında nasıl gelistigi arastırılarak mezar ve mezarlık yapıları incelenmis ve bu kültür farklılıklarının toplumlar üzerinde mezarlık alanlarını olusturmada nasıl etkileri oldugu ortaya konmus ve bu gelisimin sonunda günümüzde modern mezarlık kavramının olusumu incelenerek modern mezarlıkların örneklerine deginilmistir. Ayrıca yesil alan sistemleri içerisinde yer alan mezarlıklarda belli bir sınıflandırmaya gidilerek günümüz mezarlıklarının durumu ile İstanbul kenti mezarlıklarının yesil alan sistemi içerisindeki dagılımı GIS (Cografi Bilgi Sistemleri) yöntemiyle tespit edilerek İstanbuldaki tüm mezarlıklar haritalar üzerinde isaretlenmistir. Çalısmanın amacı, İstanbul kenti ilçelerinde bulunan mezarlıkların yesil alanlar içerisindeki oranlarını ve büyüklüklerini tespit etmek ve İstanbul'un tüm ilçelerinde bulunan mezarlık alanlarının oranlarını bularak, haritalar üzerinde yerleri tespit ederek ileriki çalısmalar için bir altlık olusturulması saglanmıstır. Geçmisten bu güne kadar İstanbul mezarlıkların durumu ile konumsal yerlesimlerinin degisimi incelenmistir. Ayrıca mezarlıkları sınıflandırarak belli bir temele otutturtmak ve mezarlık alanlarının yerlesimlerini, ulasım koordinasyonlarını tasarımsal açıdan irdelenmesi, ve bu tespitler ile yeni yapılandırılacak olan mezarlık alanlarının tasarımlarına bir öneri çalısması saglamaktır. Çalısma alanı, İstanbul kenti Sisli ilçesinde bulunan Zincirlikuyu mezarlıgıdır. Bu mezarlıgın seçilmesinin nedeni kent merkezinde olması ve doluluk oranı tamamlamasına ragmen büyük oranda definlerin bu mezarlıga yapılmasıdır. Çalısma kapsamında Zincirlikuyu mezarlıgının konumu, ulasım iliskileri, mezarlık içi ulasım sirkülasyonu, topografya, mezarlık birimlerinin yerlesimleri, donatı elemanlarının durumu, bitkisel materyallerinin durumu ve yeni açılan mezarlık parsellerinin degerlendirilmesi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study is about the development of cemeteries from past to modern times. Throughout this work I have tried to explain various concepts about cemeteries and death. I have examined the development of cemeteries in the Western and Turkish societies. By making a comparative analysis of the cemetery structures of these societies I have tried to show how cultural differences influenced the formation of cemetery areas in the Western and Turkish societies. Then I have studied the formation of today?s modern cemetery concept and touched upon some of the modern cemetery models. Additionally, I have made a classification of cemeteries existing within the green field systems, and marked the cemeteries in Istanbul on maps by determining the situation of the existing cemeteries and the distribution of Istanbul city cemeteries within the green field system with GIS (geographic information system) method. The aim of this study is to determine the rates and sizes of the cemeteries in different districts of Istanbul within the green fields. This work provides the ground for further studies by finding the rates of the cemetery areas in the districts of Istanbul and determining their places on the maps. I have examined the situation of Istanbul cemeteries and the change of their settlement from past to present times. Moreover by classifying the cemeteries and studying their settlement and transportation coordinations it establishes the foundations for this area studies and suggests new ideas for cemetery designs. The research field is the Zincirlikuyu cemetery which is placed in Sisli district of İstanbul. I have chosen the Zincirlikuyu cemetery for my study since it is in the city center and it is the most preferred one for burials although it has completed its capacity. Within the limits of this study, the position of Zincirlikuyu cemetery, transportation networks, the circulation of transport in the cemetery, topography, the position of cemetery units, the condition of equipments and botanical materials, and the newly opened grave parcels have been evaluated.