Sensörlerde kullanılabilecek polimer/PZT kompozitlerin geliştirilmesi
Development of polymer/PZT composites as a sensor material
  1. Tez No: 222667
  2. Yazar: UMUT GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELALETTİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PZT, Piezoelektrik Boya, PZT Boya, Piezoelektrik-Polimer Kompozitler, PZT, Piezoelectric Paint, PZT Paint, Piezoelectrtic-Polymer Composites
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada, literatürde piezoelektrik boya olarak adlandırılan piezoelektrik-polimer kompozitler gelistirilmistir. Bu tür kompozitler piezoelektrik özellikler tasıdıgından mekanik titresimler altında elektrik sinyali üretebilmektedirler ve sensör malzemeleri için alternatif olusturmaktadırlar. Deneylerde piezoelektrik seramik olarak PZT (Kursun-Zirkonat-Titanat), polimer olarak ise akrilik kullanılmıstır. Piezoelektrik malzeme olarak PZT'nin tercih edilmesinin sebebi sinterlenmesinin, polarizasyonun ve piezoelektrik özelliklerinin üstün olmasıdır. Çalısmalar agırlıkça %80 PZT-%20 Akrilik içeren kompozitler üzerinde yogunlastırılmıstır. Hazırlanan kompozit numuneleri 0,8- 2,5 kV/mm DC elektrik alanı altında, 60-2700 saniye aralıgında polarize edilerek, 1950- 2000? gerinim altında elektrik üretme performansları incelenmistir. Elde edilen sonuçlara göre %80 PZT-%20 akrilikten olusan piezoelektrik kompozitlere uygulanan polarizasyon islemi piezo etki elde edebilmek için yeterli olmustur.
Özet (Çeviri)
In this study piezoelectric-polymer composites known as piezoelectric paint are developed. These kind of composites are piezoelectric and they can generate electric signals under mechanical vibrations. For this reason piezoelectric composites are becoming an alternative material for sensor materials. For the piezoelectric phase because of its superior piezoelectric properties PZT (Lead-Ziconate-Titanate), and for the polymer phase acrylic was used in the experiments. Researchs were carried on 80wt.%PZT-20wt.% acrylic composite samples. The composite samples were polarized under 0,8-2,5 kV/mm DC electric field for 60-2700 seconds. After that the electric signal output performances of the composites were investigated by appling 1950-2000? mechanical strain. The comparison of results showed that the polarization procedures are enough to have a piezoelectric response.