The effects of exterior shading devices on flow mechanisms of building façade
Bina yüzeylerinde gölgeleme elemanlarının akış mekanizmalarına etkileri
  1. Tez No: 222684
  2. Yazar: ELİF ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ÇAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gölgeleme elemanları, CFD, akıs mekanizmalari, akıs modellemeleri, Shading devices, CFD, flow mechanisms, flow modelling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Binalardaki rüzgâr etkisi, bina yüzeylerine gölgeleme elemanları konularak degistirilebilir. Bina yüzeylerine yerlestirilen dıs gölgeleme elemanları basınç düsümüne neden olarak akısın zorlamalı akıs olmasını saglar. Bina yüzeylerindeki basınç düsümünün etkisi ile etkin sogutma, iç sartlarda konfor ve enerji tüketiminde düsüm saglar. Bu etkinin gözlemlenmesi amacıyla yapılan bilgisayarlı analizler rüzgâr tünelinde deneysel olarak analizleri yapılan tek katlı bina modeli temel alınarak yapılmıstır. Modelleme rüzgâr tüneli içindeki bina göz önüne alınarak CFD ile yapılmıstır. Matematiksel modelin boyutunu azaltmak üzere 2 boyutlu akıs modellenmistir. Bu çalısmada, ag duyarlılıgı ve gölgeleme elemanlarının ve levha açılarının etkileri düsünülmüstür. Levha açısının ve gölgeleme elemanının yeri parametre olarak kabul edilerek hava hareketi üzerine parametrik bir çalısma yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The wind (passive cooling) effect on the building facades can be changed by putting (placing) elements (external shading devices) on the façade. The external shading devices causes pressure drop and make the flow as forced convection. As a result of this, it provides an effective cooling, increasing on internal comfort, and decreasing on energy consumption. A comprehensive modeling of a room in a wind channel with the external shading devices and forced ventilation is proposed here. The modeling is done using the CFD (computational fluid dynamics) approach to assess the air movement within the ventilated façade channel. Twodimensional airflow is modeled in order to reduce the size of the mathematical model. In this work, the effect of mesh sensibility and turbulence model effects are considered. A parametric study is proposed here, analyzing the impact of two parameters on the airflow development: slat tilt angle and blind position.