Çatı kaplama malzemesi seçim kriterlerinin belirlenmesi
Determination of roofing materials choosing criteria
- Tez No: 222685
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Seçim kriterleri, İç ve Dış faktörler, Choosing criteria, Inner and outside effects
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma kapsamında çatı kaplama malzemesi seçim kriterlerinin ortaya konulmasıyla birlikte, bundan sonra ülkemizde çatı kaplama malzemesi seçiminde bir sistem oluşturma çalışmasına yardımcı olabilecek önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde çatı tipleri ve strüktürel özellikleri irdelenmiş ve çatı tiplerinin kaplamaya ve kullanım özelliklerine getirdiği sınırlamalar incelenmiştir. Bunun nedeni şöyle ifade edilebilir: Çatı tipleri ve eğimleri arasındaki farklılık, değişik kullanım ihtiyaçları ve atmosferik etkenlerin değişimiyle oluştuğundan, çatı tipleri ve çatıdaki yükün strüktüre aktarılma prensibi, malzeme seçiminde belirleyici kriter haline gelebilir. Türlerine göre çatı kaplama malzemesinin irdelendiği ikinci bölümde; çatı kaplama malzemesi türleri 5 ana başlık altında incelenmiş, her başlıktaki malzeme irdelenmiş ve bakım ve onarım yöntem ve gereklilikleri ortaya konmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde çatı birleşenlerini etkileyen faktörler ve bunların etki biçim ve dereceleri irdelenmiştir. Uygulama yerine göre sabit olan bu faktörlerin; kaplama malzemesi üzerindeki etkileri irdelenmiş ve her malzemenin bu etkenler altında davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
At this strategy, it is aimed to give proposaled to create a system of roofing materials choice in our country, near determinin roofing materials choosing creteria. At this work leaning to aim, roof conception and building elements that create the roof are determined, and limitations that roof types bring to usage properties are observed. Reason of this can be spelled as so; As differences between roof types and roof slopes are created because of different usage needs and differences between atmospheric effects; roof types and principle of conducting load to structure can be a determining factor at roofing material choice. For his reason, roof types and structural properties are observed at first part. The second part where roofing materials are observed as their types aim to define the materials in detail. In this sectoin, roofing material types are observed in 5 main stages, every material is defined in detail and maintenance needs for each type is exhibited. At third part, general factors that effect roof components and effect degrees are determined, natural effects that the roofing material alternatives is exhibited. Effects of these factors on roofing material under any natural effect is aimed.