Markov ağları kullanılarak yüksek çözünürlüklü görüntü üretilmesi
Generating high resolution images using Markov networks
  1. Tez No: 222688
  2. Yazar: BORA TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLGE GÜNSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek çözünürlük, Markov Ağları, High resolution, Markov Networks
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalısmada, olasılıksal bir yöntem olan Markov Ağları kullanılarak yüksek çözünürlüklü görüntü üretilmistir. Amaç enterpolasyon ile büyütülen düsük çözünürlüklü görüntülerde eksik olan detay bilgisini eklemektir. Önce yüksek çözünürlüklü görüntülerden detay bilgileri öğrenilir, örenilen bu detay bilgiler kullanılarak, yüksek çözünürlüklü görüntüler ile düsük çözünürlüklü görüntüler arasındaki geçis iliskisi görüntü isleme algoritmalarında sıkça kullanılan Markov Ağları ile modellenir. Bu model ile netliği azalmıs, detayları kaybolmus düsük çözünürlüklü görüntülerde eksik olan yüksek frekans verisi kestirilir. Modelin çözümü için giris görüntüsünden elde efilen yerel resim bilgisi ve öğrenilen detaylardan kestirilen uzlamsal komsuluk iliskileri kullanılmıstır. Sonuçlar literatürdeki çalısmalarla karsılastırıldığında, önerilen yöntemlerle görsel olarak kabul edilebilen detayların kesitiriminin yapıldığı gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this work we tried to estimate the missing high frequency by using Markov Networks. Our aim is to add plausible image details to low resolution images which can not be add by interpolation algorithms after zoom operation. First, fine image details are learned from a set of high resolution images. After these details are used, the relations between high resolution images and low resolution images are modeled with Markov Networks. For the solution of the model, local image information that are extracted from input image and the spatial neighbor effects that are found from the estimated high frequency details are used. The comparison of the results with the examples given in the literature was in a good agreement.