Büyükdere (Senoz) vadisi örneğinde yöresel mimarlığın tarihsel süreklilik kavramındaki rolü
Vernacular architecture and its role in historical continuity with the example of Buyukdere valley
- Tez No: 222687
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN HACIHASANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yöresel mimarlık, Dogu Karadeniz Bölgesi, vernacular architecture, eastern black sea region
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalısma, Büyükdere Vadisi yöresel mimarisini inceleyerek, tarihsel sürekliligin saglanması açısından yöresel mimarinin rolü ve önemini arastırmayı, ayrıca yöresel mimariyi etkileyen topografya, bitki örtüsü ve iklim gibi fiziksel, tarih ve kültür gibi insan temeli faktörlerin kullanıcı, dolayısıyla yöresel mimarlık ürünü üzerindeki etkisini ele almaktadır. Büyükdere Vadisi, sert iklim ve topografya kosulları nedeniyle doganın insan yasamı üzerinde hakimiyet kurdugu bir bölgedir. Bölgedeki yerlesimlerin tamamı dogal kosulların elverdigi sekilde vadi yamaçlarında seyrek olarak kurulmus, insanların alıskanlıkları ve yasam tarzları da buna göre sekillenmistir. Bölgede en çok bulunan ahsap malzemeler yapının temel malzemesi olarak kullanılmıstır. Yapının plan seması ise, Türk insanının kültürel özelliklerine ve aile yapısına uygun olarak, ateslik (mutfak) ve hayat (sofa) birimleri merkez alınarak sekillendirilmistir.
Özet (Çeviri)
The object of this work is to explore the role of vernacular architecture in historical continuity and the effects of factors like history, culture, topography, climate and vegetation on vernacular architecture throughout the example of Büyükdere Valley. The valley is a place with hard climatic and topographic conditions so that the architecture of the valley has to be well orientated with the nature. The houses are located far from each other on the hillside and the life of people has been directed that way. Wood, which is the most common material in the neighbourhood, is the main element of the buildings in the valley, like the other places in Black Sea Region. The planning of the houses are focused on the kitchen (ateslik) and living room (hayat), referring to the cultural specifications and family life of turkish people.