Araçlarda motor askı sistemlerinin incelenmesi
A study of automotive vehicle engine mounting systems
- Tez No: 222692
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motor titresimi, Takozlar, Engine vibration, Mounts
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmada, motor askı sistemleri incelenmistir. Mevcut motor askı sistemleri kabul edilebilir bir titresim izolasyonu saglıyor olsa da, motor güçlerinin artması ve araç agırlıgının azalması yönündeki egilimden dolayı askı sistemi performansının gelismeye ihtiyacı vardır. Askı sisteminin performans gereklilikleri belirlenmis, titresim kaynakları gözden geçirilmistir. Günümüzde kullanılan motor takozları tanıtılmıs, statik ve dinamik özellikleri belirtilmistir. Takozların statik ve dinamik matematiksel modelleri olusturulmustur. Sistemin performans gerekliliklerine göre takoz karakteristiginin ne olması gerektigi belirlenmistir. Takozların yerlesiminde etkili olan parametreler saptanmıstır.Dört takozlu bir motor askı sisteminin üç serbestlik dereceli matematiksel modeli olusturulmustur. Örnek bir motor askı sisteminin cevabı incelenmistir. Örnek sistemin parametreleri bilgisayar programı yardımı ile optimize edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, engine mounting systems are studied. Even though the current engine mount designs are acceptable for vibration isolation of the transmitted forces from engine to chassis the performance improvement of the engine mounting system is still required for the tendency of light weight and higher power of the vehicle. Performance requriements of the engine mounting system are determined, and source of vibrations are investigated. Conventional engine mounts are presented and static and dynamic properties of mounts are determined. Analytical model of mounts are developed. Required mount properties are defined depending on performance requirements of mount system. Mount system optimization techniques are studied.