Çelik bir yapıda deprem yüklerinin çelik çaprazlar veya betonarme perdelerle taşınması
Behaviour of steel braced frames or concrete shear wall under earthquake loads for a steel structure
  1. Tez No: 222700
  2. Yazar: DİLEK CELEP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALET ALMILA BÜYÜKTAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Çaprazlar, Perde, Çelik Yapı, Steel Bracing, Shear Wall, Steel Structure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada çok katlı bir çelik büro binası deprem yükleri altında iki farklı statik sistem kurularak çözülmüş ve sonuçları karşılaştırılmıştır. İlk sistem, deprem yüklerinin dışmerkez çaprazlı perdeler tarafından taşındığı bir yapı, diğeri ise deprem yüklerinin yerinde dökme betonarme perdeler tarafından taşındığı bir yapıdır. İki yapının da geometrik ve mimari özellikleri aynıdır. Birinci sistemde dışmerkez çelik çaprazların bulunduğu bölgelere, ikinci sistemde betonarme perdeler yerleştirilmiştir. Betonarme perdeli sistemde deplasmanlar rijit perdeler ile büyük ölçüde engellenmiş ve çelik kolon profillerinin diğer sisteme göre daha narin kesitlerden seçilmesini sağlamıştır. Sonuç bölümünde iki sistem ağırlık ve maliyet açısından karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a multi storey steel structure are calculated by two different statical system and this systems are compared with each other about their weight and cost analysis. One of systems is a steel structure that has eccentrically steel braced frames under earthquake loads, the other system has reinforced concrete shear wall under earthquake loads. The structures have the same plan. Reinforced concrete shear wall is very rigid that prevents big displacements and because of that columns profile are slender at the second system. Two structures are compared with each other about their weight and cost analysis at the results.