Burdur-Yeşilova-Tefenni kromitlerinin ağır metal ve platin grubu elementlerinin araştırılması
Research of heavy metal and platinium group elements of Burdur-Yesilova-Tefenni chromites
  1. Tez No: 222705
  2. Yazar: CİHANGİR AKŞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KUMRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kromit, Agır Metal, Platin Grubu Elementleri, Ofiyolit, Chromite, Heavy Metal, Platinium Group Elements, Ophiolite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalısma iki ayrı sahada yürütülmüs olup, bunlardan ilki Tefenni (Burdur) ilçe merkezinin kuzeybatısında kalan, Tefenni yaylası ve çevresindeki 12 km.2'lik bir alanı kapsarken, diger çalısma sahası Niyazlar Köyü (Yesilova-Burdur) çevresindeki 50 km.2'lik bir alanı kapsar. İnceleme alanındaki kayaçların petrografik ve jeokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla toplam 30 adet kayaç örneginin kimyasal analizleri yapılmıstır. Kayaç ve mineral tayinleri amacıyla yan kayaç ve kromit örneklerine ait 9 adet ince kesit, ve kromit örneklerine ait 4 adet parlatılmıs ince kesit İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü laboratuarlarında polarizan mikroskopuyla incelenmistir. Kayaç örneklerinin 6 adedinden ince kesitler alınarak İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisligi Bölümü'ne baglı laboratuarlarda mikroprop analizleri yapılmıstır. Çalısma alanı kromit örneklerinin analiz sonuçlarından faydalanılarak degisik tipte diyagramlar olusturulmus, diger bölgelerdeki kromit örnekleri verileriyle karsılastırılarak jeokimyasal benzerlikleri saptanmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The study area covers two different sites located on the northwest of Tefenni (Burdur) district involving Tefenni plateau and environs with an area of 12 km.2 and located on Niyazlar Koyu (Yesilova-Burdur) district with an area of 50 km.2. 30 pieces of samples collected from the investigation area are chemically analized due to determine the petrographic character and rock geochemistry. 9 pieces of thin section obtained from chromite ore and lateral rock samples, and 4 pieces of polished thin section obtained from chromite samples are examined with the polarized microscopes in laboratories of Istanbul Technical University, Geology Engineering Department in order to appoint the mineral composition. 6 pieces of thin section obtained from chromite samples are dued to mikroprobe analysis. Different types of diagrams are formed using the data of chromite analysis and these diagrams are correlated with the diagrams formed using the data of chromite analysis in other investigated areas in order to find geochemical similarity.