Manyetik alanda sıçratma yöntemiyle polimer malzemelerin SiC ile kaplanması
Coating of polymer materials with SiC by magnetron sputtering technique
- Tez No: 222704
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ ATAKÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: SiC kaplama, Koruyucu kaplama, Manyetik alanda sıçratma, Polimer malzeme, XPS, SiC coating, Proctive coating, Magnetron sputtering, Polymer Material, XPS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hafif olmaları, kolayca sekillenebilmeleri ve kırılgan olmamaları nedeniyle seffaf polimer malzemeler endüstriyel uygulamalarda son yıllarda cam yerine kullanılmaya baslanmıstır. Buna karsın polimer malzemelerin cam malzemeye göre çizilme direnci düsüktür. Bu dezavantaj, polimer malzemelerin üzerine koruyucu kaplama yapılarak giderilmeye çalısılmaktadır. Bu çalısmada; basit, ucuz ve temiz bir proses olan fiziksel buhar biriktirme (FBB) yöntemi ile stiren akrilonitril (SAN) ve genel amaçlı polistiren (GPPS) seffaf polimer malzemelere SiC kaplama yapılarak polimer malzemelerin çizilme direncini gelistirmek, cam malzeme yerine kullanabilirligini arastırmak amaçlanmıstır. FBB teknolojisi kullanılarak, SAN ve GPPS üzerine yapılan SiC kaplamalara çesitli testler uygulanarak özellikleri belirlenmis ve performansları arastırılmıstır. Çalısmalarda, SAN ve GPPS malzemelere yapılan SiC kaplama çalısmaları olumlu sonuçlanmıstır. SAN ve GPPS polimer malzemeleri üzerine biriktirilen SiC kaplamanın amorf yapıda oldugu görülmüstür. Polimer malzeme yüzeyleri üzerinde biriktirilen SiC kaplama tabakasında SiC dısında SiO2 ve CO2 gibi bilesiklerin bulundugu da saptanmıstır. SiC kaplama tabakasının kalınlıgı 50-150 nm'dir. SiC kaplama yapılarak SAN ve GPPS polimer malzemelerin çizilme direnci ve ultraviyole dayanımı arttırılmıstır. Kaplama kosulları, yüzeyde biriken kaplama tabakasının çizilme direncini etkileyebilmektedir. Kaplama basıncının artması (vakumun azalması) ile çizilme direnci artmakta ve 5x10-3 torr (0.67 Pa) basınç degerinde asimptotik bir degere ulasmaktadır. SiC kaplama, sıcaklık, sıcaklık degisimlerinden, tuzlu su ve rutubetten etkilenmemektedir. Buna karsın, kaplama tabakası bazik ve asidik karakterdeki çözeltilerden olumsuz sekilde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, transparent polymer materials have being used in many industrial applications instead of glass, due to their favor properties such as low weight, being easily shaped and brittleness. However, polymer materials have less scratch resistance than glass. In order to compensate this disadvantage, the polymer materials are coated with protective transparent layers. The aim of this study is investigate the coating of styrene acrylonitrile (SAN) and general purpose polystyrene (GPPS) with SiC by using PVD, a simple, cheap and clean process, in order to improve their scratch resistance and possibility of using these coated polymers to replace glass. Characteristics of the SiC film coated on the polymers were determined by using various techniques. In the study, SAN and GPPS were successfully coated with SiC. The SiC coatings on both polymers were determined to have amorphous structure. The thickness of SiC coating is 50-150 nm. The SiC coating enhanced the scratch and ultraviolet resistances of SAN and GPPS polymers. The coating conditions may affect the scratch resistances of the SiC coating. The scratch resistance of the coating increased with increasing coating pressure and retained a steady state asymptotic value after 5x10-3 torr (0.67 Pa). The SiC coating also did not affect the temperature, the temperature changes, the salt water and the humiditiy. However, the coating layer can be damaged by basic and acidic solutions.