Application of microwave techniques to the processing of sulphide ores
Sülfürlü cevherlerin ön zenginleştirilmesinde mikrodalga tekniklerinin uygulanması
  1. Tez No: 222706
  2. Yazar: TEVFİK SERHAT ÖNOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRÜNNİSA DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: kalkopirit zenginleştirmesi, pirit zenginleştirmesi, sensor tabanlı ayırma, elektronik ayırma, kızıl ötesi ayırma, mikrodalga ısıtması, mikrodalga enerji azalması, chalcopyrite concentration, pyrite concentration, sensor based sorting, infrared sorting, microwave heating, microwave attenuation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sülfürlü cevherler gerekli boyut küçültme ve ufalama işlemlerinden sonra flotasyon işlemi ile zenginleştirilebilmektedir fakat bu sürecin işletme maliyeti bu tip cevherlerde yüksektir ve ekonomik olarak işletilebilmesi için yeni bır tekniğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada yüksek güçlü mikrodalga ısıtması ve düşük güçte mikrodalga enerji azalması teknikleri, bu tekniklerin sensör tabanlı ayırma teknolojilerindeki uygulama imkanları ve sensör tabanlı ayırma teknolojisinin kalkopirit ve pirit zenginleştirmesindeki uygulama alanları araştırılmıştır. Testler, malzeme karekteristikleri ve bu karesteristiklerin mikrodalga ısıtma ve mikrodalga enerjisi zayıflaması üzerindeki etkisini araştırmak üzere yapılmıştır. Mikrodalga ısıtnması ile malzemenin metal içeriği ve içerdiği metalin serbestleşme tane boyutu, mikrodalga azalması ile malzemenin metal içeriği ve içerdiği metalin serbestleşme tane boyutu arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Metalliferrous sulphide ores can be concentrated with flotation after liberation process. However, operation costs of this type of ores are high and require a new technique which technically and economically viable. In the present research high power microwave heating and low power microwave attenuation techniques, application possibility of these techniques in the sensor based sorting technology and application of sensor based sorters for chalcopyrite and pyrite separation investigated. Tests were carried out in order to discriminate material characteristics and effect of these characteristics on microwave heating and microwave attenuation techniques. Relation between microwave heating- mineral grade, microwave heating-grain size, attenuation mineral grade, and attenuation-grain size were investigated.