İçme suyu arıtma tesisleri yapımında proje yönetimi
Project management for the construction of water treatment plants
- Tez No: 222708
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçmesuyu Arıtma Tesisi, Proje Yönetimi, Melen Projesi, Water Treatment Plan, Project Management, Melen Project
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada, dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının durumu, içme suyu arıtma tesisleri ile ilgili genel bilgiler ve tarihçesi kısaca anlatıldıktan sonra Türkiye'de şimdiye kadar yapımı tamamlanmış, projelendirmesi ve yapımı devam eden içme suyu arıtma tesislerinin tasarım, ihale, yapım ve yapım sonrası işletme safhaları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu kapsamda başta tamamlandığı zaman Avrupa'nın en büyük içmesuyu arıtma tesisi olacak Melen Cumhuriyet Arıtma Tesisi ve çeşitli illerde yapılan, yapılması planlanan ve proje aşamasında olan içmesuyu arıtma tesislerinin proje yönetimi süre, maliyet, kalite, sözleşme uygulaması ve iş güvenliği ve çevre yönetimi başlıklarıyla ele alınarak ön tasarım, tasarım, ihale, yapım ve yapım sonrası evreleri incelenmiştir. Bunun yanında içmesuyu arıtma tesislerinin yapımında sorumlu kurum olan DSİ İçmesuyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı'nın proje yönetimi alanında yaptığı çalışmalar araştırılmıştır. Tüm bu araştırma ve incelemeler neticesinde içmesuyu arıtma tesislerinin proje yönetiminin mevcut durumu değerlendirilerek uygulayıcı özel sektör ve kamu kurumlarına önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, after mentioning the water sources in our country and the world, general information about water treatment plants and a brief history of them; conceptual and constructional phases and bidding process of complete and incomplete projects of treatment plants in Turkey were evaluated. In this scope, Project Management of plants which is constructed, under construction, designing and planning phases in various cities and Melen Cumhuriyet Water Treatment Plant which will be the biggest one in Europe when it is completed, are taken up in accordance with time, cost, contract fulfillment, occupational safety and environmental management as main headline and pre-design, design, bidding, construction and operation phases of plants are analyzed. Besides project management works done by State Hydraulic Works Water Supply and Sewerage Department as responsible for construction of water treatment plant were investigated. As a result of whole research and investigations, present situation of project management of water treatment plants was evaluated and suggestions to private sector and public institutions that related construction of water treatment plants were proposed.