TV montaj hatlarında simülasyon yaklaşımı
Using simulation approach in TV assembly lines
  1. Tez No: 222707
  2. Yazar: AHMET HAKAN COŞKUNTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAFER ERHAN BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simulasyon Yaklasımı, Montaj Hatları, Simulation, Assembly Lines, Manufacturing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalısmada, TV montaj hatlarının simulasyon yaklasımı ile analizi yapılmıstır.İlk bölümde simulasyon tanımı ve yöntemi kısaca tanıtılmıs daha sonrabelirtilen yöntem yaklasımı, Beko Elektronik A.S.'de CRT TV montajhatlarında uygulanmıstır. Problem olarak mevcut üretim adetlerinin satıskapasitesini karsılayamaması sebebi ile sirketin üretim kapasitesini arttırmakistemesidir. Yıllık 4 milyon CRT TV üretim adedine ulasabilmek için sirket, heris istasyonunda çalısan adedini belirlemek ve buna baglı olaraktan da her hatyapısını ve adedini belirlemek istemektedir. Bunun için öncelikle mevcutdurum incelenerekten sistemin tanıtımı ve sistemin analizi için kullanılanARENA simulasyon programı ile sistemin modellemesi yapılmıstır. Daha sonramevcut üretimde her is istasyonu için ölçümler yapılarak elde edilen verilerindagılım fonksiyon ve grafikleri ARENA INPUT ANALYZER ile çıkarılmıstır.Her montaj ve hazırlık hattı için islem sürelerinin dagılım fonksiyonlarıARENA programına girilmis ve öncelikle her istasyonda bir çalısanınbulunması durumunda sistem simule edilerek beklemeler ve mevcut durum içinüretilebilecek en yüksek TV adedi hesaplanmıstır. Daha sonra isistasyonlarındaki çalısan sayıları degistirilerekten simulasyon tekrar edilmis,her hat için, istenilen yıllık üretim kapasitesini saglayabilen en düsük çalısansayıları belirlenmeye çalısılmıstır. En son bölümde de hat sayıları ve yapıları ileilgili tavsiyelerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, TV assembly lines was analysed with simulation approach. In the firststage, definition of simulation and method was briefly explained and that method wasapplied to CRT TV assembly lines in Beko Elektronik A.S. The problem is that thepresent production number cannot meet the need of sale capacity, and the firm wants toincrease this number. In order to reach 4 million CRT production capacity per year ,company should determine labour number and line structure and unit related to manpower. To do this, firstly, the modelling of the system with ARENA simulation program,which is used to introduce and analyze the system, is done by analyzing the existingsituation. After that distrubition function of values and graphics which was obtained bymeasuring at each line current production, got arena input analyser. For Each assemblyand preparation lines, distributed functions of process periods was entered to ARENAprogram and firstly waitings and maximum production quantity was calculated bysimulation under one person at each line. After that, the simulation is repeated bychanging the number of employees in each assembly lines and the minimum number ofemployee numbers for each lines is tried to be found. And lastly, the recommendationsabout the number of lines and the structure of lines are found.