Silis dumanının betonun durabilite özelliklerine etkisi
Effect of silica fume on durability properties of concrete
  1. Tez No: 222720
  2. Yazar: ERSİN BORA KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA HULUSİ ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Durabilite, Geçirgenlik, Korozyon, Silis Dumanı, Concrete, Durability, Permeability, Corrosion, Silica Fume
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalısmasında silis dumanının betonun basınç dayanımına, kılcal yolla su emmesine, klorür geçirimliligine ve özdirencine etkisi arastırılmıstır. Bu özellikler ile betona gömülü çelikte korozyon durumu arasındaki iliski de ayrıca arastırılmıstır. Çalısma kapsamında merkezi karma tasarım yöntemi kullanılarak beton karısım oranları belirlenmis ve bu karısım oranları dogrultusunda farklı silis dumanı/toplam baglayıcı, su/toplam baglayıcı ve toplam baglayıcı oranları kullanılarak yirmi farklı beton üretilmistir. 15x15x15 cm'lik küp numuneler basınç dayanımı deneyi için, 7x7x28 cm prizma numuneler kılcallık deneyi için ve 10x20 cm'lik (çap x yükseklik) silindir numuneler hızlı klorür geçirimliligi deneyi için üretilmistir. çerisine 10 cm çapında nervürlü insaat demiri yerlestirilen 10x20 cm'lik silindir lolipop numuneler korozyon ölçümlerinde kullanılmıstır. Numunelerin yarısı suda ve yarısı havada bekletilmistir. 90 günlük kür süresinin ardından betonların basınç dayanımları, kılcallık katsayıları, kılcal penetrasyon direnci katsayıları, etkin porozite katsayıları bulunmus ve ASTM C1202-97 standardına göre betonların klorür difüzyonuna karsı performansları belirlenmistir. Kür süresinin ardından lolipop numuneler bir molar NaCl çözeltisine konulmus ve Gecor 8 cihazı ile (Korozyon ölçüm sistemi) iki haftada bir olmak üzere özdirenç, yarı hücre potansiyeli ve korozyon hızı ölçümleri yapılmıstır. Deneysel çalısma sonuçları, silis dumanı katılmasının genel olarak betonun dayanıklılıgını arttırdıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of silica fume addition on compressive strength, capillarity, chloride penetration and resistivity of concrete was investigated. The relation between these properties and corrosion of embedded steel in concrete was also investigated. Central composite design method was used to design the testing variables and twenty different concretes were produced with different values of silica fume/total binder ratio, water/total binder ratio and total binder content. The concrete specimens were 15x15x15 cm cubes for compression testing, 7x7x28 cm prisms for capillarity and 10x20 cm (diameter x height) cylinders for RCP testing. Lollipop 10x20 cm cylindrical specimens, in which 10 mm deformed steel bars embedded, were used for corrosion measurements. Half of the specimens were stored in water and the other half in air. After the 90 days curing period the compressive strengths, capillarity coefficients, capillary-penetration resistance coefficients, effective porosity coefficients were found and also according to ASTM C1202-97 standard the chloride penetration performances of concretes were determined. After the curing period, the lollipop specimens were put in to the one molar NaCl solution, and every two weeks with Gecor 8 system (Corrosion measuring system), the resistivity, half cell potential and corrosion rate measurements were made on lollipop specimens. Test results showed that addition of silica fume improves the durability properties of concrete in general.