Use of the upper Dalaman basın (Yapraklı Dam) concrete aggregates under severe climatic conditions
- Tez No: 19136
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT DOYURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: beton, çimento, agrega, hava katkısı, süper akıskanlaçtırıcı, karısını, silis dumanı, dayanım, don direnci, dinamik modül, Gölhisar - Acıpayam Projesi
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET SERT ÎKL1M KOŞULLARINDA YUKARI DALAMAN HAVZASI (YAPRAKLI BARAJI) BETON A6REBALARININ KULLANIMI TOSUN, Hasan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bolumu, Doktora tezi Danışman: Pro-f. Dr. Vedat DOYURAN 173 sayfa, Kasım 1991 Bu araştırmada agrega -fiziksel özelliklerine bağlı kalınarak dökülmüş değişik beton serilerinin dayanım ve dayanıklılık yönünden kıyaslaması yapılmıştır. Kontrol kriteri olarak benimsenmiş bazı parametrelerin getirdiği kısıtlamalar Yukarı Dalaman Havzası agregaları üzerinde incelenmiştir. Özellikle hızlı donma -çözülme devinimlerinin betonun uzun sureli davranışına etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmaya örnek olarak Gölhisar - Acıpayam Projesi seçilmiştir. Proje sahası, yumuşak Akdeniz iklimi ile sert karasal iklimin gecis bölgesinde yeralmakta ve yılda ortalama 80 hızlı donma - çözülme deviniminden etkilenmektedir. Proje sahası, denize yakın olması nedeniyle yüksek yağış almakta ve hava sıcaklığındaki hızlı değişiklikler nedeniyle de yoğun ıslanma - kuruma periyodlarına maruz kalmaktadır. Bu projede karşılaşılan doygun koşullarda donma - çözülme olayı ile ıslanma - kuruma dilatasyonu, betonun don direncine etkiyenen önemli -faktörler olarak görülmektedir. Araştırma sonucuna göre, sert iklim koşullarının egemen olduğu bölgelerde imal edilecek betonlarda hava katkısı birinci koşuldur. Hızlı donma - çözülme devinimlerine maruz bırakılan hava katkılı betonlar (uygun hava boşluk çapı ve aralık faktörü sağlanması halinde) yüksek don direnci vermektedir. Ancak, düşük çimento içeriğinde hava katkısının etkisi de azalmaktadır. Bu nedenle bu bölgede dökülecek betonlarda çimento dozajı 300 kg. dan düşük olmamalıdır. Ayrica yine bu bölgede dökülecek her turlu betonda «kanal kaplaması dahil) su/cimento oranının 0. 55 * i asmaması gerekmektedir. Araştırmada Antalya Etibank Ferrokrom Fabrikasında imalat atığı olarak tutulan yüksek kaliteli silis dumanının kullanımı da ele alınmıştır. Silis dumanı kullanımı basınç dayanımını ortalama 7. 30 artırmaktadır. Silis dumanının hava katkısız olarak dökülmesi durumunda, betonun don direncine olumlu yönde katkısı yoktur. Ancak geçirimliliği ortalama 7. 90 düşürdüğü belirlenmiştir. Bu nedenle proje çerçevesinde imal edilecek ince cidarlı pre-fabrik elemanların imalatında silis dumanının kullanımı yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF THE UPPER DALAMAN BASIN (YAPRAKLI DAM) CONCRETE AGGREGATES UNDER SEVERE CLIMATIC CONDITIONS TOSUN, Hasan Faculty o-f Engineering Department o-f Geological Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Pro-f.Dr. Vedat DOYURAN 173 pages, November 1991 In this research a comparative study on strength and -Freeze - thaw durability o-f concrete is performed by considering different mixes based on the physical properties o-f aggregates. The limitations o-f various parameters adopted as a control criteria are examined by applying them to the Yapraklı dam site (Upper Dalaman Basin) aggregates. This involved investigation o-f the effect o-f rapid -freezing and thawing cycles on the concrete. The Gölhisar - Acıpayam project was selected as a case ?for this research. In the project area the mild Mediterranean and severe continental climates prevail and the area suffers 80 repeated cycles o-f freezing and thawing annually. Due to its proximity to the sea the precipitation is high and intense wetting - and drying periods are dominant. The -freezing and thawing process under saturated condition and the wetting and drying dilatation encountered in the project inarea are the important parameters a-f-fecting the -frost resistance o-f concrete. The test results have shown that air entrainment is a prerequisite -for concrete manu-f actured in the regions having such climatic conditions. The samples o-f air - entrained concrete, having appropriate air void sire and spacing -factor introduced good -frost resistance. However, the e-f-fect o-f air entrainment decreases at low cement content. That is, in such regions, concrete should be cast with minimum cement content o-f 300 kg per cu.m. In addition to this, in all concrete structures (including canal lining) o-f the project area, it is recommended that the water/cement ratio should not exceed 0.55. In this research the use o-f good quality silica -fume o-f Antalya Etibank Ferrochrome Factory was also tested in the non air - entrained concrete. Use o-f silica -fume increases the compressive strength by 30 percent. Silica -fume does not improve the -frost resistance o-f non air -entrained concrete. However, at was -found that it reduces the permeability by 90 percent. Use o-f silica -fume should be pre-ferred, particularly in the thin walled pre-f abricated structures such as canals and pipes o-f the project area. Key words; concrete, cement, aggregate, air entrainment superplasticizer, mixture, silica fume, strength, -frost resistance, dynamic modulus, Gölhisar -Acıpayam Project. Science code; 606.04.02