Mermerlerde uygulanan kimyasallar, epoksi ve polyester uygulanmış mermerlerde çekme ve eğilme dayanım-sıcaklık ilişkisi
Chemicals that applying on marbles, pulling and bending heat relations on epoxy and polyester applied marbles
- Tez No: 222722
- Danışmanlar: PROF.DR. ERKİN NASUF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mermer, Epoksi, Polyester, Çekme dayanımı, Egilme dayanımı, Marble, Epoxy, Polyester, Bending test, Brezilian
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalısmada, mermer kimyasalları tanıtılmıs, mermer sektöründe en çok kullanılan kimyasallardan epoksi ve polyester ile ilgili genel bilgiler ve uygulama prosesleri verilmistir. Mermerlere yapılan kimyasal ugulamaların maliyetleri ve isletme verimine etkisi incelenmis, uygulanan kimyasalların hangi dogal taslarda hangisinin tercih edilmesi gerektigi ve birbirlerine göre avantajları irdelenmeye çalısılmıstır. Gerek mermerler, gerekese mermerlerde kullanılan kimyasallar, uygulama ve montaj sonrası bulundukları iklim sartlarından etkilenirler. Kimyasalların uygulandıgı sıcaklık ile montaj sonrası yapı malzemelerinin maruz kaldıgı sıcaklıklar genellikle birbirlerinden farklıdır. Montaj sonrasında olusan sözkonusu sıcaklık farklılıklarının mermer ve kimyasalların mukavemetini nasıl degistirdigi deneysel olarak incelenmistir. Çekme dayanımları ve egilme dayanımları epoksi, polyester ve dogal mermer üzerinde farklı sıcaklıklarda tekrarlanarak mukavemet degisimleri gözlenmistir. Ayrıca epoksi'nin etki mesafesi ile mastik dolguların sıcaklık degisimi karsısındaki genlesme özellikleri de degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, the marble chemicals are introduced and information about epoxy and polyester and their application processes are given. The cost of chemical processes which is used in marble and affects on management efficiency is studied. Which chemicals must be used on which marble and advantages of them is examined. Either marbles or chemicals which are used on marbles can be affected of the climate conditions after application and fitting process. The heats are usually different in chemical application place and building place after fitting process. The heat changes after fitting process how to change marble and the resistance of chemicals is examined by tests. The resistance changes in epoxy, polyester and natural stone are examined by working Brazilian and bending tests repeatedly. In addition, dilation values which are changed on different heats are examined besides impact distance of epoxy on crack and mastic filling.