Denizcilik sektöründe iş tatmini ve örgüte bağlılığın iş gücü devrine etkisi
The effects of job satisfaction and organizational commitment on turnover in shipping sector
- Tez No: 222723
- Danışmanlar: PROF. DR. NİL GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik sektörü, İş doyumu, Örgütsel bağlılık, İş gücü devri, Ships, Job satisfaction, Organizational Commitment, Turnover
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Gelişen teknoloji ve buna paralel olarak artan regulasyonlar denizcilik şirketlerini daha kalifiye personel çalıştırmaya yönlendirmektedir. Bu noktada şirketler personellerini işletme içi ve dışı, çeşitli yurt içi ve dışı eğitimlere göndermekte ve bunun için büyük harcamalar yapmaktadırlar. Bu eğitimli personel, şirketten ayrıldığı takdirde yapılmış olan yatırımlar boşa gideceği gibi yerine yenisinin konması hem zaman hem de para kaybına yol açacaktır. Bu doğrultuda, çalışma denizcilik sektöründe iş tatmini ve örgüte bağlılık kavramları üzerine kurulmuşur. Çeşitli firmaların deniz personeli olarak görev yapmakta olan, ağırlıklı olarak zabitan seviyesinde rastgele seçim yöntemi ile belirlenmiş denekler üzerinde genel olarak örgütsel davranış alanında kabul görmüş anketler uygulanarak, kişilerin işten ayrılma niyetleri üzerinde bu iki kavramın etkisini ve bu kavramların alt ölçeklerinde ortaya çıkan bileşenlerin vurgularını inceleyerek bir çerçeve çizmeye çalıştık. Anketlerin değerlendirilmesinde SPSS programı kullanıldı ve bu çıktılara göre değerlendirildi. Sonuçların denizcilik firmalarının İnsan kaynakları tarafından değerlendirilerek personel yönetim sistemleri içinde bir strateji belirlemelerine yardımcı olacağını düşünüyoruz. Personelin bağlılığının ve iş tatmininin artması şirket bünyesindeki yetişmiş elemanların şirketten ayrılmasının önüne geçecek ve zaman ve para tasarrufunu sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
With invention of new technologies and increasing regulations, shipping companies are more than ever in need of qualified crew. Therefore shipping firms are sending their personnel for these trainnings both inside and outside their country. On the other hand there is no guarantee for the staying of these personnel in the company. So, if these educated and qualified crew leave the company all of the investments made on them will be wasted and besides replacing them will both take time and money. With this scope, the study is based on the two consepts of organizational behavior; Job Satisfaction and Organizational Commitment. Test subjects are selected randomly from the various shipping companies who are working as ship personnel and generally officers. These crew are subjected to a series of questionnaires the analysis are carried out via SPSS and evaluated accordingly. I hope that the results of this tesis are taken into consideration by the Human Resources Departments of shipping companies. Increasing the organizational commitment and job satisfaction will strengten the bonds of the personnel and the company and companies will save money and time.