Bakırköy havzasının bilgisayar ortamında modellenmesi
Modelling of Bakırköy basin by computer
  1. Tez No: 222726
  2. Yazar: SEÇİL TUFAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. TOLGA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeoloji, Modelleme, Bakırköy, Yeraltı Suları, Akifer, Hydrogeology, Modelling, Bakirkoy, Groundwater, Aquifers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısma stanbul'un batısında Bakırköy ilçe sınırları içerisinde yer alan Bakırköy havzasının mevcut durumunu ve son 45 yıl içinde göstermis oldugu degisimleri gösteren 3 Boyut (3B) modelinin hazırlanması için yapılmıstır. Akifer alanı yaklasık 15 km2'dir. Bölgede görülen iklim tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazları uzun ve kurak, kısları kısa ve yagmurludur. Yıllık ortalama sıcaklık 13,9ºC'dir. Yaz ortası sıcaklık 23,3ºC üzerinde seyretmektedir. En soguk aylarda ise 5,3°C'dır. Kısın hava oldukça yumusaktır ve yıllık ortalama 649,0 mm. yagmur düsmektedir. Çalısmaya konu olan Üst Miyosen yaslı Çukurçesme Formasyonu gri, grimsi beyaz, kirli beyaz, omurgalı fosilli kum ve çakıllardan olusmustur. Altta Eosen yaslı yerel bosluklu Kırklareli Kireçtası ve üstüne dereceli geçis ile gelen Üst Miyosen yaslı kil ve marndan olusan Güngören Formasyonu ile sınırlı basınçlı bir akiferdir. Akifer, GMS (Groundwater Modeling System) isimli program ile modellenmistir. Çalısma alanının yeraltısuyu modeli 1981 yılı ölçümlerinden yararlanılarak olusturulmustur. Model olusturulduktan sonra, akiferin eski haline getirilebilmesi için gerekli beslenme miktarı, 1981 yılından günümüze kadar olan süredeki degisimi için yapılmıs olan çekim miktarı ve beslenmenin bu degisimler üzerindeki etkisi, olusturulan farklı simülasyonlarla ortaya koyulmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare the 3 Dimensional (3D) model of Bakırkoy basin which is settled at the west side of Istanbul and to show changes during in last 45 years. The aquifer area is nearly 15 km2. The climate of area is typical Mediterranean climate. Summer season is long and dry, winter season is rainy. Total average temperature is 13,9ºC. Summer season temperature is over 23,3ºC. In the coldest months temperature level is 5,3°C. The climate condition of winter season is mild and total raining average of year is 649,0 mm. Cukurcesme Formation that is the title of this study includes sandstone and fossils. Miosen Cukurcesme Formation overlies Kırklareli Formation unfoncormably. This formation constitutes the aquifer. Over this bedding, Miosen Güngören Formation has transitional boundary with Cukurcesme Formation. Cukurcesme Formation is a confined aquifer. Aquifer has been modelled by GMS (Groundwater Modeling System). The modelling data has been taken from the measurements of 1981. The model of working area was modelled like as in 1981. After the modelling, three simulations were made. The first one is to find necessary recharge quantity to make the aquifer like as the last situation in 1960. The second simulation is to find necessary pumping quantity to maket he aquifer like as today?s situation. The last simulation is shown the effect of recharge quantity.