İkinci dereceden ölü zamanlı bir sistemde bulanık mantık uygulaması
Fuzzy logic application in a second order system with dead time
- Tez No: 222736
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SALMAN KURTULAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, bulanık kontrol, PLC, PID, Fuzzy logic, fuzzy control, PLC, PID
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalısmada ilk olarak bulanık mantıgın temel yapısı, bulanık kontrol sistem yapıları ve tipleri anlatılarak uygulamada tasarlanması düsünülen bulanık PID kontrolörü yapısı gösterilmistir. Daha sonra ikinci dereceden sistemlerin karakteristikleri ve parametreleri hakkında bilgi verilerek kutup-sıfır silme yöntemi ile klasik PID katsayılarının nasıl hesaplandıgı anlatılmıstır. Anlatılan bu bilgilere dayanılarak laboratuvar ortamındaki sistem için programlanabilir lojik kontrolör (PLC) cihazlarında klasik PID ve bulanık PID kontrolörleri tasarlanmıs ve sırası ile kontrol islemi uygulanmıstır. Veriler PLC deki veri bloklarına kaydedilmis ve buradan bilgisayar ortamına aktarılarak grafik haline getirilmistir. Bu grafikler her iki kontrolör için ayrı olarak incelenmis ve elde edilen sonuçlardan, standart yapılar ile tasarlanan her iki kontrolörün de asım problemini yok ettigi fakat bulanık PID kontrolörünün daha hızlı yerlesme zamanına sahip oldugu görülmüstür. Konu ile ilgili ilerde yapılması düsünülen arastırmalar anlatılarak çalısma tamamlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, the basic structure of fuzzy logic, fuzzy logic system structures and types are elaborated while the fuzzy PID controller which is considered to be designed for application is shown. Thereafter, the characteristics and parameters of the second order systems are explained and the calculation of classical PID coefficents with pole-zero suppression method is shown. On the strenght of this information, classical PID and fuzzy PID functions are coded in the programmable logic controller devices (PLC) for the system in the laboratory and the control process is applied respectively. Data is saved in the data blocks of PLC and is transformed to graphs by transfering the data to the computer. These graphics are, then, investigated seperately for both controllers that are basically designed and from the results, it is observed that both controllers has eliminated overshoot problem while fuzzy PID has better settling time compared to classical one. The study is concluded by describing the studies planned to be done in the future.